Hlavní obsah

České ženy se do IT nehrnou

Novinky, kil

Praha se stala místem konání unikátní akce - v uplynulých dnech zde proběhl již druhý ročník světového konferenčního maratonu s názvem Codess Prague 2014. V sídle pražské pobočky Skype, který konferenci pořádal, se uskutečnila série několika workshopů, jejichž hlavním tématem byly ženy a informační technologie.

Foto: Profimedia.cz

Podle průzkumu se ženy pokládají v oboru IT za nedostatečně talentované.

Článek

Cílem akce bylo poskytnout ženám působícím v oboru IT prostor pro sdílení osobních i pracovních zkušeností z oblasti, ve které stále dominují muži.

Podpořit zájem žen o obor

„Akce jako je Codess Prague 2014 pokládáme za výborný způsob, jak motivovat ženy zajímající se o informační technologie a podpořit jejich zájem o obor. Chceme ženám sdělit, že nepokládáme IT obor za výhradně mužskou záležitost a že si ceníme jejich přínosu v této oblasti. Ostatně 13 % členů našeho týmu tvoří ženy, a většina z nich pracuje na významných pozicích a v projektech s globálním dopadem,“ říká Tomáš Vocetka, ředitel Skype Czech Republic.

Slovenky jsou otevřenější

U příležitosti konání akce CODESS 2014 uskutečnil Skype také rychlý tematický průzkum mezi tisícovkou českých a slovenských respondentek s cílem zjistit, jaký zájem mají o obor IT. Z průzkumu vyplynulo, že pouze 36 % českých žen se někdy zajímalo o možnost pracovat v informačních technologiích. Poněkud otevřenější jsou podle průzkumu jejich slovenské kolegyně, které o studiu či kariéře v IT uvažovaly ve 44 % případů.

Cítí nedostatek talentu

Nejčastější důvod, proč se ženy nakonec rozhodly pro jiný obor, je v obou zemích shodný: ženy se pokládají v oboru IT za nedostatečně talentované. V Česku takto odpovědělo 56 % dotázaných (na Slovensku 55 %). Zajímavé je, že v obou zemích jsou nejvíce sebekritické ženy mezi 35 – 45 lety věku (63 %, v ČR na Slovensku 60 %) a vysokoškolsky vzdělané ženy (60 % v ĆR, na Slovensku 63 %).

Nebo nemají zájem

Druhým nejčastějším důvodem mezi českými i slovenskými ženami je nezájem o obor jako takový. IT zcela nezajímá 24 % žen v ČR a 19 % žen na Slovensku. Celých 13 % dotazovaných Češek a 14 % Slovenek o oboru informačních technologií nikdy neuvažovalo, protože jej zkrátka považují za vhodnější pro muže. Na přímou otázku, zda si myslí, že je IT spíše mužským oborem, odpovědělo kladně 50 % českých a 44 % slovenských žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám