Hlavní obsah

Jednotná zadání učňovských zkoušek letos naposled dobrovolně

Novinky, kil

Podobně jako maturity, také závěrečné zkoušky učňů se sjednocují. Týmy pedagogů vytvářejí ve spolupráci se zaměstnavateli jednotná zadání pro každý obor a školy se rozhodují, zda podle nich připraví závěrečné zkoušky pro své žáky. Možnost přidat se k jednotným zkouškám dobrovolně mají školy letos naposled, v dalších letech už bude použití jednotného zadání povinné.

Foto: Profimedia.cz

Tím, že škola použije jednotné zadání, ověřuje svou vlastní kvalitu.

Článek

Reformu závěrečných zkoušek má na starosti Národní ústav pro vzdělávání a finančně na ni přispívá Evropský sociální fond v rámci projektu ministerstva školství Nová závěrečná zkouška 2.

Povinná účast od ledna 2015

„Ministerstvo školství v těchto dnech připravuje novelu školského zákona, do níž je povinnost škol využívat jednotná zadání závěrečné zkoušky začleněna. V průběhu června bude novela odeslána do vlády k projednání a její účinnost se předpokládá od 1. ledna 2015,“ říká ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek.

Počet dobrovolných účastníků vzrostl

V minulých letech se k jednotným zkouškám přidávalo dobrovolně stále víc škol vyučujících učební obory. Jejich podíl ve školním roce 2012/2013 dosáhl už 86 %. K jednotným zkouškám se navíc přidávají i školy s obory, kde se vzdělávají převážně žáci se speciálními vzdělávacími potřebami (loni jich bylo 77 %).

Ověření kvality výuky

Pro školy je převzetí jednotného zadání výhodné, protože jim ulehčuje přípravu závěrečných zkoušek. Navíc tím, že škola použije jednotné zadání, poměřuje úroveň svých absolventů s úrovní nastavenou nezávislým orgánem a ověřuje tak svou vlastní kvalitu.

„V tomto školním roce je důležité, aby i ty školy, které se zatím k jednotným zkouškám nepřidaly, využily alespoň možnosti seznámit se s tím, jak jednotné zadání v praxi vypadá a jakou úroveň výuky i technického vybavení vyžaduje pro obory, které daná škola vyučuje. Všem školám, které si nebudou vědět rady, nabízíme pomoc,“ říká hlavní manažerka projektu Dana Kočková z NÚV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám