Hlavní obsah

Virtuální pracovní veletrh Měsíc studentů a absolventů přináší zajímavé nabídky

Novinky, kil

Letošní absolventi budou mít o něco snazší výchozí situaci než ti z let minulých. Již od počátku roku zaměstnavatelé na pracovním serveru Jobs.cz vystavují čím dál tím více pozic, které jsou vhodné právě pro mladé lidi bez větších předchozích zkušeností. Jen za březen takových míst přibylo meziročně o 17,5 % na více než 4 tisíce.

Foto: Profimedia.cz

Absolventi technických oborů mají i letos o něco lepší podmínky pro start kariéry.

Článek

S lepší orientací na pracovním trhu pomůže absolventům v průběhu dubna již 14. ročník virtuálního veletrhu Měsíc studentů a absolventů, který je dostupný na stránkách mesicabsolventu.jobs.cz. Generálními partnery projektu jsou Škoda Auto a Komerční banka.

V rámci veletrhu zájemci získají přístup k cca 250 zajímavým pozicím více než dvacítky českých společností z nejrůznějších oborů – od průmyslových podniků přes finanční instituce a maloobchodní řetězce až po konzultační a logistické společnosti. Předchozího ročníku veletrhu se zúčastnilo více než 80 tisíc návštěvníků.

On line diskuse s personalisty

„Na profilech jednotlivých firem mohou studenti a absolventi diskutovat s personalisty a HR manažery, nebo jim rovnou zaslat své CV, případně další dotazy e-mailem. Zájemci si zde navíc také mohou prohlédnout své potenciální pracoviště, a to prostřednictvím 3D prohlídky nebo videa. Podstatnou novinkou je možnost vyzkoušet si jeden ze současných trendů v náboru – videodotazníky,“ připomíná Tomáš Dombrovský z portálu Jobs.cz.

Technici jsou na tom lépe

Absolventi technických oborů mají i letos o něco lepší podmínky pro start kariéry než jejich kolegové s humanitním zaměřením. Na často obsazované pozice programátorů, IT analytiků nebo konstruktérů firmy obvykle obdrží jen kolem 15 reakcí, zatímco na jedno místo v administrativě se nyní hlásí průměrně kolem 90 uchazečů.

Technici také mají větší šanci, že při svém prvním pracovním angažmá získají práci na pozici, která plně odpovídá jejich vzdělání. Absolventi humanitních oborů na počátku kariéry poměrně často míří mimo své studijní zaměření a začínají na pozicích, na něž obvykle stačí nižší vzdělání (call centra, recepční apod.). Ti nejúspěšnější však mohou získat zajímavé místo v některém ze žádaných trainee programů předních českých i nadnárodních firem.

Mladí na budoucnost nehledí

Mladí lidé většinou při výběru studia tolik nehledí na možnosti budoucího uplatnění. Rozhodují se na základě jiných kritérií, což vede k určitému nesouladu na pracovním trhu, upozorňuje Tomáš Dombrovský.

„Na druhou stranu, část lidí s humanitním či ekonomickým vzděláním má v delším časovém horizontu širší pole možností uplatnění než lidé s úzkým technickým zaměřením. Zvláště se to týká těch, kdo jsou schopni a ochotni se neustále učit a rozvíjet svou kariéru,“ zdůrazňuje Dombrovský.

Jak co nejlépe nastartovat kariéru

Personalisté, kteří se Měsíce studentů a absolventů účastnili v minulých letech, mladým lidem radí: už během studia se zajímejte i o své uplatnění. Červený diplom vám sám o sobě místo nezajistí. Pokuste se získat praxi v oboru, třeba i zadarmo, poohlédněte se po trainee programech. Praxe přímo ve firmě vám pomůže udělat si představu o jednotlivých pozicích, budete vědět, do čeho jdete. Pokud si troufáte jít na volnou nohu, zkuste si pořídit už během studia živnostenský list.

Reklama

Výběr článků

Načítám