Hlavní obsah

Ženy berou o pětinu méně než muži

Novinky, pro

Rozdíly v platech mužů a žen se postupně snižují, ovšem ženy na stejných pozicích stále berou v průměru o 22 procent méně. Vyplývá to z průzkumu Mezinárodního měnového fondu. Za posledních pět let klesl rozdíl v platech o pět procent.

Článek

„Situace se naštěstí pozvolna mění. Společnost si uvědomuje, že jde o problém, který je potřeba řešit, firmy se začínají snažit vytvářet firemní kulturu přátelštější ženám. I proto se v České republice koná akce Equal Pay Day, která chce na tuto problematiku poukázat, chce pomáhat hledat způsoby jejího řešení a upozorňovat na příklady dobré praxe,“ uvedla prezidentka organizace Business and Professional Women Praha II Lenka Šťastná.

Větší podíl v „mužských profesích“

Podíl žen v profesích, které byly ještě nedávno považovány za „mužské“, výrazně roste. Ve stavebnictví pracuje 27 % žen, ve zdravotnictví dokonce 74 %. Ve vedení společností ovšem působí jen deset procent žen.

Rozvíření diskuze o příčinách přetrvávajících rozdílů a nástrojů, které mohou pomoci tento rozdíl zúžit, je cílem pátého ročníku akce Equal Pay Day, kterou podporuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Úspěšné manažerky a podnikatelky zde budou zdarma předávat celý den své zkušenosti ostatním ženám. Budou mezi nimi například Margareta Křížová, známá česká investorka, a účastnice pořadu Den D, Rostya Gordon-Smith, jedna ze světově nejuznávanějších HR manažerek, Lucie Borhyová, moderátorka TV Nova a mnoho dalších.

„Jsme rády, že akci navštěvují stovky žen a mužů, jelikož jejím cílem je vyvolat veřejnou diskuzi, vytvořit platformu pro výměnu zkušeností firem a zejména podpora žen,“ řekla Šťastná.

Reklama

Výběr článků

Načítám