Hlavní obsah

Milión tomu, kdo začne podnikat v zemědělství, slibuje ministr

Novinky, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milión korun pro toho, kdo začne podnikat v zemědělství, a snadnější získání dotací v případě mladých rolníků. Tímto způsobem se snaží ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zlákat mladé lidi do tohoto oboru. Mladí by podle něj měli změnit svůj pohled na zemědělství – rozhodně to není obor o lopatě a vidlích, řekl ministr na veletrhu Techagro v Brně.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo chystá několik pobídek, jak mladé lidi v oboru podpořit. Jedna z nich zatím počítá s podporou až 40 tisíc eur (asi milión korun) pro fyzickou osobu, která chce začít v oboru podnikat. Resort svůj záměr ještě pošle ke schválení do Bruselu. Ministerstvo také počítá s tím, že by zemědělci do 40 let mohli být zvýhodňováni v žádostech o dotační tituly.

Podle Jurečky je aktuálně například velký problém sehnat agronomy. Pracovníci v technických a dělnických profesích jsou často starší 55 let. „Bude potřeba, aby došlo ke generační výměně,“ uvedl Jurečka.

Pracovat v zemědělství podle něj není prestižní záležitostí. „Mnoho mladých lidí nahlíží na zemědělství jako na obor, který není perspektivní,“ uvedl ministr. Přitom se podle něj právě zde prosazují technologické novinky, například v oblasti informačních technologií.

„Není to jen o tom, mít v ruce vidle a lopatu,“ uvedl Jurečka. Problémy s generační obměnou zdůraznil také předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. „Musíme ukázat mladým, že práce v zemědělství má perspektivu,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám