Hlavní obsah

Ve vědě pracuje málo žen, nejhorší to je v technických oborech

V české vědě pracuje nejméně žen od roku 2001, kdy se data začala zveřejňovat. Nejhorší situace je v podnikatelském sektoru a v technických vědách. Ženy chybějí hlavně na vedoucích postech ve výzkumu a vysokém školství, mezi profesory a docenty.

Foto: Profimedia.cz

Předloni pracovalo ve výzkumu jen 27,4 procenta žen, což je nejnižší hodnota od roku 2001.

Článek

Podíl vědkyň roste od roku 2001 naopak jen v lékařských vědách, kde bylo předloni dosaženo vyrovnaného zastoupení žen a mužů. Vyplývá to z Monitorovací zprávy o postavení žen v české vědě za rok 2012, kterou zveřejnilo Národní kontaktní centrum - ženy a věda ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Nejhorší je situace v podnikání

Předloni pracovalo ve výzkumu jen 27,4 procenta žen, což je nejnižší hodnota od roku 2001, kdy se data segregovaná podle pohlaví začala zveřejňovat. Za nejhorší považují autoři zprávy situaci v podnikatelském sektoru a technických vědách. "Do nich plynou nejvyšší finanční částky ze státního rozpočtu a zde také pracuje nejvíc českých vědeckých pracovníků," uvedla autorka publikace Hana Tenglerová.

Studentek přibývá, vědkyň ubývá

Zastoupení žen mezi vědci v podnikatelském sektoru je 15,1 procenta, přičemž od roku 2001 se snížilo o 4,3 procentního bodu; v technických vědách je to zhruba 13 procent žen, jejichž počet klesl od roku 2001 o čtyři procentní body. Přitom zastoupení studentek technických věd se od roku 2001 zvýšilo o 11,1 procentního bodu v případě magisterského studia a o 5,2 procentního bodu mezi doktorandy.

Diskriminaci žen v grantech, které udílela GA ČR, řešil předloni i veřejný ochránce práv. Potvrdil podezření z diskriminace na základě pohlaví a navrhl zlepšit situaci vědkyň, které mají děti. V současnosti grantovou agenturou otřásá další skandál kvůli údajnému problematickému výběru vědeckých projektů a střetu zájmů předsedy GA ČR Petra Matějů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám