Hlavní obsah

Stáže pomáhají nezaměstnaným zpět do práce

Novinky, kil

Ztráta zaměstnání znamená nejen finanční a existenční obtíže, ale také velký nápor na psychiku. Odborníci proto doporučují nezaměstnaným najít si jinou stálou aktivitu, například dále rozvíjet své znalosti a dovednosti. Jednu z možností nabízí i projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí.

Foto: Profimedia.cz

Společnost často vnímá nezaměstnané jako neochotné pracovat.

Článek

Nezaměstnanost v České republice dosahuje 8,6 procenta, bez zaměstnání je aktuálně podle Úřadu práce více než 600 tisíc osob.

Společnost vnímá nezaměstnané kriticky

„Společnost často vnímá nezaměstnané jako neochotné pracovat, i když se mnozí do nepříznivé situace dostali třeba vinou masového propouštění a práci aktivně hledají. Absolvování stáže účastníkům prokazatelně zvyšuje motivaci a pomáhá najít cestu zpět do práce,“ říká ředitelka Fondu dalšího vzdělávání Veronika Pelíšková.

Právě projekt „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“, který realizuje Fond dalšího vzdělávání (FDV), je jednou z možností, jak během doby bez zaměstnání neupadnout do letargie a ukázat i svému okolí snahu najít uplatnění.

Pestrá nabídka oborů

„Lidé se mohou přihlásit na stáž v trvání několika týdnů až měsíců, kdy si pod vedením zkušeného mentora vyzkouší své teoretické znalosti v praxi. Nabídka oborů je pestrá od zemědělství a chemie až po stavebnictví nebo dopravu a logistiku,“ vysvětluje princip projektu jeho hlavní manažerka Kateřina Šímová a dodává, že téměř 40 % uchazečům bylo po skončení stáže nabídnuto poskytovatelem stálé zaměstnání nebo externí spolupráce. A i těm zbývajícím pomohla stáž zvýšit sebevědomí a zlepšit tak svou pozici na trhu práce.

Projekt je úspěšný

Podmínky stáže jsou koncipovány tak, že stážisté nemají nárok na mzdu (stáž je jejich vzděláváním), avšak nepřicházejí o státní příspěvky. Je jim hrazeno stravné a za určitých podmínek i cestovné a ubytování. Stáž mohou absolvovat i osoby zdravotně znevýhodněné a zdravotně postižené, registrace do systému je přitom pro všechny zájemce bezplatná a nezávazná. Po absolvování stáže získá stážista kromě nových dovedností také doklad o absolvované stáži - certifikát Europass.

Úspěšnost projektu dokládá fakt, že od začátku projektu již bylo zahájeno téměř 5600 stáží u 2700 poskytovatelů, přičemž téměř 4400 stáží již bylo ukončeno. FDV připravuje pokračování projektu. Zájemci najdou veškeré důležité informace na www.stazevefirmach.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám