Hlavní obsah

Zájem o české sklo je stále obrovský

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostoucí zájem o české sklo ve světě přiměl skláře z Květné na Uherskobrodsku k rozhodnutí rozšířit výrobu. Nejpozději do dvou let hodlají zakoupit automatickou linku na výrobu foukaných skleniček. Právo o tom informoval ředitel skláren Marek Mikláš

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Své výrobky dodávají moravští skláři do 56 zemí celého světa.

Článek

Nová linka zaměstná dalších sto lidí. V Moravských sklárnách Květná tak bude po jejím spuštění pracovat až 350 zaměstnanců. V dobách největšího rozkvětu přitom ve sklárnách pracovalo přes pět set lidí.

Zájemci čekají až půl roku

„Ruský trh požaduje stále větší množství českého skla. A automatická výroba v Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou nestíhá pokrývat všechny objednávky. Čekací doba na sklenice vyrobené ve Světlé dosahuje i půl roku. Výhledově do dvou let proto rozšíříme naši výrobu o novou linku. Půjde o automatem foukané skleničky,“ sdělil Mikláš.

Linka nevezme lidem práci

I když ve sklárnách v Květné rozjedou automatizovanou linku, při které se foukání skla obejde bez sklářů, neznamená to pro místní podnik, který letos oslaví 220 let od svého vzniku, útlum v ruční výrobě vysoce ceněných sklenic a dalších předmětů. „To v žádném případě,“ neobává se ředitel Mikláš.

Z výstavy přivezli nové kontrakty

Moravští skláři, kteří jsou součástí společnosti Crystalite Bohemia, se před nedávnem vrátili z mezinárodní výstavy ve Frankfurtu nad Mohanem, kde spolu se sklárnou ve Světlé nad Sázavou podepsali kontrakty za půl miliardy korun.

Jen procento z produkce zůstává doma

„Sklo dodáváme do 56 zemí celého světa. Šedesát procent produkce ale směřuje na ruský trh. Zájem o české sklo je stále obrovský,“ přiznal Mikláš s tím, že do dalších zemí Evropy jde z Květné deset procent výroby a pouze jediné procento kvalitně zpracovaného skla skončí na českém trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám