Hlavní obsah

Tesco: muži jsou jako šéfové hodnoceni lépe

Právo, kil

Společnost Tesco uspořádala průzkum spokojenosti svých zaměstnanců se šéfy. Podle výsledků průzkumu je 76 % respondentů spokojeno se svým současným nadřízeným, za ideálního by ho pak označila téměř polovina. Dvě třetiny dotazovaných dále uvedly, že by ve vedení raději viděli muže než ženu. A to se jim také plní.

Foto: Profimedia.cz

Dvě třetiny dotazovaných dávají ve vedení přednost mužům před ženami.

Článek

Více než sedmdesát procent dotazovaných má totiž jako svého vedoucího právě muže. Ti mají podle průzkumu největší zastoupení v Jihočeském kraji, kde jsou zaměstnanci také se svým nadřízeným nejvíce spokojeni. Ženy jsou nejčastěji na vedoucích pozicích v kraji Plzeňském, kde naopak panuje s vedoucími pracovníky nejmenší spokojenost.

Mezi nejvíce oceňované profesionální schopnosti šéfa patří pevné vůdcovství, dostatečná odbornost a zodpovědnost

Mezi nejvíce oceňované profesionální schopnosti šéfa či šéfové přitom podle respondentů patří pevné vůdcovství, dostatečná odbornost a zodpovědnost. Ženy u svých nadřízených hledají také empatii a schopnost dobré komunikace.

Kvalita šéfa se pozná podle práce týmu

„Není snadné říci, jaký by vlastně ideální šéf měl být, záleží na mnoha interních i externích faktorech. Důležité je především to, jak funguje celý tým a jak jsou nastaveny vztahy ve firmě,“ komentuje výsledky průzkumu Karel Foltýn, personální ředitel Tesco Stores pro střední Evropu a Turecko, a dodává:

„V naší firmě se snažíme zaměstnancům vytvořit takové podmínky, aby mohli profesně růst a budovali si svou kariéru. Mezi těmi, komu se to daří, je i značné procento žen. Kvalita šéfa se ale jednoznačně pozná podle práce jeho týmu.“

Různé regiony, různé představy

O představách ideálního šéfa panují mezi jednotlivými regiony značné rozdíly. Nejsilnější podpora žen ve vedoucích pozicích je na jižní Moravě (dvacet procent), nejnižší – pouhá necelá dvě procenta – pak v Praze. Muži jako šéfové jsou nejméně favorizováni na Karlovarsku a Ostravsku, nejvíce v Praze a na Liberecku.

Ideální věk pro vedoucí pracovníky je pak podle průzkumu v rozmezí mezi 41 až 50 lety. Staršího nadřízeného ve věku 51 až 60 let by častěji preferovaly ženy než muži. Naopak muži si ale umějí spíše představit, že ve vedoucí pozici by byla osoba ve věku do třiceti let.

Se šéfy si raději tykáme

Více než polovina respondentů dále uvedla, že se svým nadřízeným preferuje spíš vztah přátelský než formální a se svým šéfem si tyká. Tykání je častější u mladší věkové skupiny do 26 let (necelých padesát osm procent), naopak vykání preferuje spíše věková skupina 54–65 let (téměř padesát čtyři procenta).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám