Hlavní obsah

Svatby mezi sekretářkami a šéfy jsou minulostí. Muži chtějí ženy sobě rovné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sny sekretářek o svatbě se šéfem se dnes už nenaplňují. Zatímco ještě před třiceti roky byly podobné vztahy běžné, dnes jsou pánové mnohem náročnější. Vzdělaných a vysoce postavených žen je dnes dostatek, takže muži začali koukat po vyrovnaných protějšcích. Pro mladé dívky to tak znamená jediné. Chcete-li mít za manžela šéfa, musíte být samy šéfkami.

Foto: Profimedia.cz

Ještě v šedesátých letech si sestry braly chirurgy a šéfové firem své sekretářky.

Článek

„Dnes většina lidí nachází partnera na univerzitě spíš než v práci, kde jsou lidé z různých sociálních poměrů, různého vzdělání a různé kariérní úrovně,“ tvrdí vědci z Pennsylvania University.

Vzdělanost v manželství se vyrovnává

Zatímco v šedesátých letech si jen čtvrtina amerických mužů brala ženu stejného univerzitního vzdělání, v roce 2005 už to byla více než polovina. A počet manželství, v nichž má žena nižší vzdělání než muž, stále ubývá.

„Tyto změny pramení z toho, že má dnes univerzitní vzdělání stále větší počet žen,“ tvrdí sociologové z Pensylvánie.

Univerzity jsou seznamovací továrnou

„Pokud se vrátíte do šedesátých let, pak budete svědky velkých rozdílů mezi pohlavími, sestry si braly chirurgy, šéfové firem své sekretářky. Za posledních dvacet let ale ženy dohnaly muže a vyšší vzdělání má skoro stejný počet z nich – univerzity jsou dnes velkou seznamovací továrnou,“ tvrdí profesor John Goldthorpe z Oxfordské univerzity v rozhovoru pro Sunday Times.

Pro společnost to má podle něj jednu velkou nevýhodu, rozevírají se nůžky mezi skupinami s nízkými a vysokými příjmy. Pokud mají totiž oba partneři nižší vzdělání a horší pracovní pozici, mají oba méně peněz. Naopak oba vysoce vzdělaní a dobře vydělávající partneři mají mnohem více financí, než mělo manželství lékaře se zdravotní sestrou či byznysmena se sekretářkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám