Hlavní obsah

O praxe mladých mají zájem firmy i lidé bez práce

Právo, Pavel Karban

S nebývalým zájmem ze strany zaměstnavatelů se setkal projekt Odborné praxe pro mladé do 30 let v Moravskoslezském kraji. Úřad práce (ÚP) musel dokonce dočasně pozastavit příjem žádostí.

Foto: Profimedia.cz

Do projektu by v kraji mělo být zařazeno minimálně 350 osob.

Článek

Projekt má pomoci naleznout práci přibližně 350 nezaměstnaným, v průběhu pár týdnů však firmy a úřady nabídly více než 500 pracovních míst.

Předpokladem je zájem pracovat

Projekt je určen lidem mladším 30 let, kteří jsou v evidenci ÚP déle než čtyři měsíce nebo s minimální pracovní zkušeností.

„Předpokladem je, že tyto osoby jsou vysoce motivovány k výkonu praxe a získání dlouhodobého pracovního uplatnění. Do projektu by v kraji mělo být zařazeno a podpořeno minimálně 350 osob,“ uvedla Eva Rychtářová, projektová manažerka krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě, s tím, že realizace projektu bude ukončena v srpnu 2015.

Zaměstnavatelé mají značný zájem

Rychtářová potvrdila, že zájem ze strany zaměstnavatelů o projekt je značný. „V současné době vybíráme pro žadatele vhodné účastníky odborné praxe, na obsazení nabízených míst jsou organizována výběrová řízení,“ podotkla. Dosud se ÚP podařilo najít vhodné účastníky praxe zhruba k 75 zaměstnavatelům.

„Zaměstnavatelé nabízejí místa především v administrativě, jako jsou sekretářka, účetní, konzultant nebo asistent, následují IT pozice, technické obory, řemeslné obory a místa ve službách,“ objasnila.

Hlásí se vysokoškoláci i středoškoláci

Podle projektové manažerky uchazeči o zaměstnání sami kontaktují pracovníky na jednotlivých kontaktních pracovištích v kraji s požadavkem na možnost zapojit se do projektu. Minimálně polovina uchazečů o projekt jsou vysokoškoláci, a to především technického zaměření.

„V databázi ale evidujeme také uchazeče se středoškolským vzděláním. Osoby s nižším středním vzděláním bez maturity jsou momentálně zastoupeny minimálně, asi deseti procenty,“ poukázala Rychtářová, která upozornila na to, že projekt nabízí také poradenské aktivity a rekvalifikační kurzy.

Stát přispívá na každého až 24 tisíc měsíčně

Na severu Moravy a ve Slezsku může ÚP do projektu investovat téměř 137,5 miliónu korun. Na jednoho zaměstnance může firma od státu získat příspěvek až 24 tisíc korun měsíčně, a to včetně odvodů na zdravotní a sociální pojištění. Doba sjednané dohody je zpravidla rok, ale může se pohybovat v rozmezí 6 až 12 měsíců.

Kromě příspěvku na mzdy může ÚP vyplatit zaměstnavateli také příspěvek na mentora, který může dohlížet na plnění plánu odborné praxe a zároveň bude po dobu až sedmi měsíců absolventa zaškolovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám