Hlavní obsah

Do Pekla přišly hledat práci tisíce lidí

Právo, Jan Švábek

Stovky volných pracovních míst a tisíce zájemců. Tak vypadala největší náborová akce firem v kraji – veletrh práce a vzdělávání Klíč k příležitostem, který se uskutečnil v uplynulých dnech v Plzni.

Foto: Jan Švábek, Právo

Na start veletrhu čekaly před vchodem do kulturního domu stovky lidí.

Článek

Už před zahájením veletrhu se před vchodem do kulturního domu Peklo utvořila padesátimetrová fronta a další lidé postávali v okolí. „Přišel jsem, protože nemám práci. Předpokládám, že bude snazší ji najít zde než přes inzerát,“ řekl Právu asi padesátiletý chlapík, který dříve pracoval v Panasoniku. „Bral bych cokoliv,“ dodal.

Hledáme procesní inženýry a techniky
Šárka Zíková, Rodenstock

Jednou z desítek firem, které na veletrhu hledaly zaměstnance, byl německý Rodenstock, zabývající se vývojem, výrobou a prodejem brýlových čoček a obrub. V klatovské pobočce, která letos oslaví dvacet let, nyní pracuje osm set lidí.

Nedostatková profese: elektrikář

„Hledáme procesní inženýry a techniky se středoškolským a vysokoškolským vzděláním. Obsazujeme také pozice obchodních zástupců, kontrolorů a auditorů. Delší dobu se nám nedaří obsadit místo elektrikáře,“ uvedla personální manažerka firmy Šárka Zíková. Zhruba za tři měsíce Rodenstock počítá i s náborem do výroby.

Zájem je o mladé, silné muže

Na veletrhu nechyběl ani závod Faurecia, který od konce loňského roku kompletuje autosedačky v Nýřanech u Plzně. „Provádíme průběžný nábor. Celkem máme 80 lidí v administrativě a kolem 250 lidí ve výrobě. Práce ve výrobě je fyzicky náročná, a proto hledáme především mladé muže,“ sdělila koordinátorka vývoje Dita Stupková.

Lidé na výrobních pozicích si ve firmě přijdou měsíčně na šestnáct tisíc korun hrubého. Těšit se ale mohou i na příplatky. Výše mzdy v administrativě se odvíjí od konkrétní pozice a praxe.

Znalost jazyka podmínkou

Zájemce o práci lovila v Pekle i společnost Sony DADC. Podmínka – znalost cizích jazyků. „Nabízíme zejména pracovní příležitosti v Centru sdílených služeb. Úspěšní kandidáti musí mluvit dobře anglicky a k tomu nejlépe francouzsky, německy nebo švédsky,“ uvedla Magdalena Vroblová.

Firma má zájem především o pracovníky s ekonomickým a humanitním vzděláním. „Praxe je vítána, ale máme zájem i o absolventy,“ dodala Vroblová.

Za prací i do ciziny

Lidem, kteří chtějí své jazykové znalosti uplatnit za hranicemi, radila Lenka Kastnerová ze společnosti EURES – evropské služby nezaměstnanosti.

„Máme k dispozici databáze zveřejněné na EURES, nabízíme i informační a poradenské služby prostřednictvím našich poradců a pracovníků, kteří působí na Úřadu práce ČR,“ sdělila Kastnerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám