Hlavní obsah

Šance pracovního uplatnění pro zdravotně znevýhodněné

Právo, BARBORA GAVENDOVÁ

Brněnská Liga vozíčkářů od února otevírá kurz pro lidi, kteří vinou úrazu či dlouhodobé nemoci mají problém sehnat práci. Zájemci se mohou díky tomuto kurzu naučit obsluhovat kopírku, vyřizovat poštu či pracovat s daty a kancelářskou technikou. Zdravotně znevýhodnění lidé tak mohou získat nové dovednosti v administrativě.

Foto: archiv Liga vozíčkářů

Lidé po úrazu mohou získat nové zkušenosti díky lekcím administrativy.

Článek

„Z našich klientů se můžou stát schopní administrativní pracovníci, kteří najdou nové zajímavé uplatnění a můžou svou energii věnovat smysluplné a ohodnocené práci,“ uvedla Hana Duchoňová, vedoucí sociální rehabilitace.

Manuálně už pracovat nemohou

Liga vozíčkářů se lidem s postižením věnuje více jak dvacet let, zvolení zaměření kurzu na práci s kancelářskou technikou tak nebylo náhodou. „Setkáváme se s lidmi, kteří dříve pracovali manuálně, ale po nemoci nebo úraze už to nebylo možné. Zhodnotili jsme poptávku na pracovním trhu a vytvořili pro ně ucelený program,“ dodává Duchoňová.

Pracovní program nejen pro vozíčkáře

Kurz není zdaleka určen pouze pro vozíčkáře. Znevýhodnění na pracovním trhu mohou způsobit i dlouhodobé bolesti zad, těžká cukrovka nebo mozková příhoda. Čtrnáct bezplatných lekcí tak mohou využít i lidé, kteří nemají přiznaný invalidní důchod.

„Stačí, aby člověka omezoval zdravotní stav v některé z oblastí života,“ upozornila sociální pracovnice. Zájemci se mohou hlásit na telefonu 777 010 334 nebo prostřednictvím e-mailu brno@ligavozic.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám