Hlavní obsah

Poradna: Pracovní doba řidiče sanitky

Práce řidičů záchranné služby je náročná a při některých delších převozech bývá spojena s prací přesčas. Může ale zaměstnavatel práci nařizovat neomezeně, nebo existují nějaké limity, aby si řidiči mohli také odpočinout?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Pracuji jako řidič u záchranné služby, a to ve 12hodinových směnách od 7 do 19 hod. Stalo se mi víckrát, že jsem musel převézt pacienta např. v 15 hod. z Ostravy do Prahy a pak to odřídit zpátky, i když jsem měl další den opět směnu. Mám nárok nechat se při dlouhé a únavné cestě vystřídat jiným řidičem, když mám druhý den opět denní směnu?

Rozvržení pracovní doby a práce přesčas

Pracovní dobu je zaměstnavatel povinen rozvrhovat tak, aby délka směny nepřesáhla 12 hodin. Ve výjimečných případech, kdy je to nutné z provozních důvodů, pak může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit (případně s ním dohodnout) práci přesčas. Při přesčasu pak může výkon práce trvat i déle než 12 hodin za den. Celkový rozsah nařízené práce přesčas (bez souhlasu zaměstnance) však nesmí přesáhnout 8 hodin za týden.

Při práci delší než 12 hodin má zaměstnanec právo na druhou přestávku v práci. Ta přísluší nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce, v délce minimálně 30 minut.

Nepřetržitý odpočinek mezi směnami

Dále musí být zaměstnanci poskytnut nepřetržitý odpočinek mezi směnami v délce minimálně 11 hodin v rámci 24 hodin. V případě práce přesčas či v jiných zvláštních situacích může být tento odpočinek zkrácen až na 8 hodin za podmínky, že další odpočinek bude o dobu zkrácení prodloužen.

Když vám tedy začíná další směna v 7 hodin, měla by vaše předchozí směna (včetně případné práce přesčas) skončit nejpozději ve 20 hodin předchozího dne (za účelem dodržení 11 hodin nepřetržitého odpočinku).

Počítáme-li na cestu Ostrava – Praha 3,5 hodiny a totéž zpět, plus půl hodiny přestávka v práci a půl hodiny zastávka v Praze, vycházel by při zahájení cesty v 15 hodin výkon práce přesně do 23 hodin. Směna by vám tedy neskončila ve výše uvedených 20 hodin, ale o 3 hodiny později, takže váš nepřetržitý odpočinek mezi směnami by byl zkrácen a činil by pouze 8 hodin. Následující odpočinek by pak musel být o zkrácenou (3hodinovou) část prodloužen, tj. musel by trvat 14 hodin (a nikoli 11).

Shrnutí

Zaměstnavatel vám může nařídit provést převoz pouze v případě, že bude dodržen nepřetržitý odpočinek mezi směnami v délce minimálně 8 hodin. Pokud však bude odpočinek kratší než 11 hodin, bude vám muset následující odpočinek o dobu zkrácení prodloužit.

Doba převozu po 19. hodině (tedy po skončení rozvržené směny) bude považována za práci přesčas, za kterou máte právo na mzdu a příplatek či náhradní volno. Zaměstnavatel by vám neměl jednostranně nařizovat více než 8 hodin přesčasů za jeden týden – může se však s vámi dohodnout i na vyšším rozsahu.

Odpovídala Barbora Kudrhalt Suchá z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Nepoužitelný lékařský posudek

Před nástupem do zaměstnání, a při déletrvajícím zaměstnání také v jeho průběhu, podstupují zaměstnanci lékařskou prohlídku, jejímž cílem je zjistit, jestli...

Výběr článků

Načítám