Hlavní obsah

Plzeňský kraj podpoří učně

Právo, Ivan Blažek

Někteří učňové začnou dostávat od příštího školního roku měsíc co měsíc pětisetkorunový příspěvek na ubytování. Plzeňský kraj chce tímto způsobem zvýšit zájem žáků o vybrané učňovské obory. V uplynulých dnech o tom rozhodla krajská rada.

Foto: Profimedia.cz

Příspěvek na ubytování obdrží i studenti stavebních oborů.

Článek

„Průměrná cena ubytování v domovech mládeže se pohybuje kolem tisíce korun, polovinu z této částky tedy učňům ušetříme,“ řekl Právu náměstek hejtmana Jiří Struček.

Podpora sociálně slabších rodin

„V prvním roce očekáváme, že nás to vyjde na dva milióny korun, pak se bude tato částka postupně zvyšovat,“ uvedl Struček a dodal: „Je to určitá forma stipendia, cílená hlavně na žáky ze sociálně slabších rodin.“

Příspěvky nejsou pro každého

Zmíněné příspěvky nejsou pro každého – šanci mají jen adepti z některých strojírenských, elektrotechnických a stavebních oborů, například strojní mechanici, nástrojáři, klempíři, obráběči, elektrikáři, automechanici, instalatéři nebo zedníci. A to ještě ne všichni.

Pětkaři a záškoláci ostrouhají

„Nesmějí mít na vysvědčení nedostatečnou, zhoršenou známku z chování nebo neomluvené hodiny,“ podotkl Struček. Příspěvek budou žáci dostávat po celou dobu studia.

Podpořit zájem o studium techniky

Hejtmanství chce navíc založit nadační fond na podporu technického vzdělávání. „Jeho cílem bude zvýšení zájmu žáků o studium na technicky orientovaných středních školách,“ konstatoval Struček. Hejtmanství do fondu vloží milión korun, účast přislíbila i řada významných firem z regionu.

„Peníze půjdou například na vybavení odborných učeben, laboratoří nebo třeba na pořádání exkurzí,“ uzavřel Struček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám