Hlavní obsah

Švýcarští studenti očekávají nejvyšší nástupní plat na světě, Češi mají stejné nároky jako Číňané

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysokoškolští studenti ve Švýcarsku předpokládají, že jejich hrubý nástupní plat bude ve výši 7 062 amerických dolarů měsíčně, což odpovídá částce přibližně 141 000 korun. Jedná se o nejvyšší očekávaný nástupní plat na světě. Na druhém a třetím místě se umístily skandinávské státy - Norsko s 6 556 dolary (131 000 korun) a Dánsko s 5 427 dolary (109 000 korun). Vyplynulo to z průzkumu švédské společnosti Universum mezi 430 000 studenty z 24 zemí světa.

Foto: Profimedia.cz

Na první pohled se může zdát, že očekávaný plat švýcarských absolventů je abnormálně vysoký.

Článek

„Na první pohled se může zdát, že očekávaný plat švýcarských absolventů je abnormálně vysoký. Je to však dáno vysokými životními náklady, a také nízkou nezaměstnaností, která se pohybuje kolem 3 %. Oproti jiným zemím se však finanční představy švýcarských studentů během jejich profesní kariéry výrazně nemění; i pět let po nástupu jejich očekávání zůstávají takřka na stejné úrovni,“ komentuje výsledky průzkumu Tomáš Rašner, ředitel vydavatelského domu Studenta Media a dodává:

„U skandinávských zemí, které se rovněž objevují na předních příčkách žebříčku, je nutné připomenout, že například v Dánsku jsou celosvětově nejvyšší daně z příjmu. Čistá mzda proto není ve skutečnosti tak vysoká, jak se na první pohled může zdát.“

Muži v platech stále vedou

Švýcaři si vedle vysokého nástupního platu vydobyli ještě další prvenství. Rozdíl mezi očekávaným příjmem mužů a žen je největší na světě - činní 986 dolarů, tedy přibližně 20 000 korun.

Zatímco švýcarští muži předpokládají, že v prvním zaměstnání budou vydělávat přes sedm tisíc dolarů, Švýcarky očekávají necelých šest a půl tisíce. Tento rozdíl mezi pohlavími lze pozorovat i v dalších zemích ve světě. Dle Universa jsou ženy všeobecně skromnější a očekávají, že na vysoký plat dosáhnou postupně díky svým schopnostem. Vedle Švýcarska vykazují největší rozdíly mezi finančním očekáváním mužů a žen Rakousko (932 dolarů) a Německo (726 dolarů).

Na nejnižších příčkách jsou východní Evropa a Asie

Na opačné straně příjmového žebříčku se objevují především státy východní Evropy a Asie. Z 24 zkoumaných zemí se na posledním místě umístilo Polsko s očekávaným hrubým nástupním platem 963 dolarů (zhruba 19 300 korun) a Indie s 976 dolary (asi 19 500 korun).

Pokud jde o české vysokoškoláky, podle nedávného průzkumu společnosti Studenta Media očekávají nástupní plat ve výši 20 – 25 000 korun. S touto představou se tuzemští studenti řadí až do druhé poloviny žebříčku a jsou přibližně na stejném místě jako studenti v Číně.

Číňané se nezadají s Čechy

„Mnoho lidí se domnívá, že Čína je zdrojem levné pracovní síly. Jak ale ukázaly výsledky průzkumu, tamější vysokoškoláci očekávají stejný nástupní plat, jako Češi, tedy zhruba 22 000 korun,“ říká Tomáš Rašner a dodává, že v příštím roce bude Česká republika zařazena do tohoto globálního žebříčku a bude tedy zřejmější, v čem jsme si podobní a v čem jsme naopak zcela odlišní od ostatních států.

Uvedené výsledky získala společnost Universum v rámci každoročního průzkumu na reprezentativním vzorku 432 000 studentů universit či vysokých škol ve 24 zemích (Norsko, Finsko, Dánsko, Švédsko, Švýcarsko, Rakousko, Německo, Francie, Nizozemsko, Španělsko, Itálie, Polsko, Velká Británie, USA, Austrálie, Kanada, Japonsko, Singapur, Hong Kong, Brazílie, Mexiko, Indie, Čína a Rusko).

Reklama

Výběr článků

Načítám