Hlavní obsah

Rodina je pro studenty prioritou, nejdřív ale chtějí rozjet kariéru

Právo, kil

Více než polovina (51 %) dotázaných vysokoškolských studentů uvedla, že jejich prioritou číslo jedna je rodina, dalších sedmadvacet procent ji v žebříčku životních hodnot klade na druhé a třetí místo. Podle průzkumu společnosti Studenta Media není proto překvapením, že celých 42 % studujících tráví se svými nejbližšími největší část volného času.

Foto: Profimedia.cz

Pro vysokoškoláky je důležitý nejen vztah s rodiči, ale také jejich vlastní rodina.

Článek

I přes deklarovanou důležitost rodinných vztahů si však mladí lidé nenechají mluvit do svých životních rozhodnutí. Celá polovina studentů tvrdí, že jejich preference a životní postoje nejsou rodiči vůbec ovlivněny a že si plánují svůj život po svém.

Rodinu do pěti let po škole

Pro vysokoškoláky je důležitý nejen vztah s rodiči, ale také jejich vlastní rodina, kterou plánuje do pěti let od absolvování školy založit každý druhý student (47 %). To potvrzuje i Jana, studentka druhého ročníku mediálních studií na Univerzitě Karlově:

„Rodinu bych chtěla založit asi tak plus minus pět let po skončení školy. Chci mít šanci do té doby alespoň trochu rozjet kariéru, abych nemusela po mateřské začínat úplně od začátku. Málokterá firma mi, dle mého názoru, podrží stejné místo, ze kterého na mateřskou dovolenou odejdu. Nástup do práce bez předchozích zkušeností by byl mnohem složitější.“

Přestože si studenti rodičů váží a tráví s nimi svůj volný čas, do životních rozhodnutí si mluvit nenechají a plánují si svůj život po svém.

Rodiče jsou zkušenější

„Z našeho průzkumu vyplynulo, že při výběru vysoké školy dala na názor rodičů pouze čtvrtina studentů. Jakýkoli vliv rodičů na svá rozhodnutí popírá celých 42 % studujících,“ říká k výsledkům průzkumu Tomáš Rašner, ředitel společnosti Studenta Media, a doplňuje:

„Přestože se nenechají dnešní studenti svými rodiči příliš ovlivnit, připouštějí, že ne všemu rozumí lépe než rodiče. Více než polovina studentů (53 %) totiž přiznává, že například o současné ekonomické a politické situaci mají rodiče větší přehled.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám