Hlavní obsah

ČEZ si s předstihem hledá jaderné inženýry

Novinky, kil

V uplynulých dnech podepsalo deset posluchačů ČVUT v Praze a VUT v Brně stipendijní smlouvu se Skupinou ČEZ, která jim vedle stipendia zajišťuje po absolvování studia i práci v některé z jaderných elektráren v ČR.

Foto: archiv AMI Communications

Náboroví specialisté skupiny ČEZ vítají nové stipendisty.

Článek

Výše stipendia závisí na ročníku, v němž příjemce studuje, a také na jeho studijních výsledcích. Pohybuje se od tří do sedmi tisíc korun měsíčně po celý rok včetně prázdnin.

Předpoklady pro práci v jaderném zařízení

Než byli studenti do stipendijního programu zařazeni, museli kromě jiného projít psychodiagnostickými testy a zdravotní prohlídkou.

„Nebylo to nic strašného. Chápu, že mezi řídicí personál jaderné elektrárny asi nemohou přijmout člověka, který je cholerický nebo má problém s dodržováním bezpečnostních opatření. Až budu pracovat v jaderce, čeká mě tahle zkouška každý rok,“ usmívá se Martin Beneš z východočeských Hořic, který nedávno zahájil čtvrtý ročník na Českém vysokém učení technickém v Praze.

Na Letní univerzitu, kterou absolvoval během letních prázdnin, rád vzpomíná: „Nejlepší bylo, že jsme se setkali s absolutními špičkami v jaderné energetice. Je zkrátka rozdíl, když se o reaktorovém sálu nebo blokové dozorně učíte v posluchárně, a když vám to vysvětlí a rovnou i ukáže odborník, který tam zná každý šroubek. Mohli jsme se ptát na cokoli a vždycky jsme dostali přesnou a srozumitelnou odpověď.“

Diplom ještě nemají, zaměstnání ano

„Mám radost, že otázku, kam po škole, mám vyřešenou. Podle průzkumů mezi vysokoškoláky patří ČEZ k nejžádanějším zaměstnavatelům,“ říká Pavel Lamoš z Týna nad Vltavou. K ukončení studia na Vysokém učení technickém v Brně mu zbývají tři roky. Kromě něj na této škole studuje dalších šest stipendistů.

„Naši pracovníci, kteří se před téměř třiceti lety podíleli na spouštění Dukovan, postupně odcházejí do důchodu. Proto s předstihem oslovujeme budoucí zaměstnance a dlouhodobě podporujeme předávání znalostí a zkušeností mladším ročníkům. Zájem o tento obor rozvíjíme už u středoškoláků a dá se říct, že šikovné techniky hledáme i na základních školách,“ vysvětluje Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Zájem dětí se tříbí už v deseti letech

Stipendijní program Vysokoškolák je určen posluchačům technických fakult vysokých škol, ale zajímají se o něj i středoškoláci. Proto jim Skupina ČEZ nabízí Jadernou nebo Energetickou maturitu, což jsou třídenní stáže v elektrárnách či distribučních zařízeních, zahrnující přednášky a odborné semináře. Žákům základních i středních škol je určena soutěž Vím proč.

„Přibližně v deseti letech se děti rozhodují, zda je láká spíš přírodovědný nebo humanitní směr,“ připomíná Martin Máca, HR expert útvaru strategický nábor expert Skupiny ČEZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám