Hlavní obsah

Čeští podnikatelé jsou spokojeni

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští podnikatelé jsou v principu spokojeni se způsobem obživy, který si zvolili. Čtyřicet procent z nich chce svůj byznys dále rozvíjet, dalších šestatřicet procent dotázaných pak už má vyhlédnutého svého následovníka. O prodeji firmy uvažuje pouhých deset procent. Vyplývá to z dílčího průzkumu mezi 7000 podnikateli v rámci projektu Město pro byznys, který zpracovala agentura Datank.

Foto: Profimedia.cz

Velkou překážkou pro podnikatele jsou byrokratické bariéry ze strany státu.

Článek

Zápal a chuť do práce převládají mezi firmami i živnostníky, a to jak mezi začínajícími, tak zavedenými podnikateli. Největší entusiasmus vyjadřovali zástupci firem s obratem nad 300 miliónů ročně, těch bylo 96 %.

Rozvíjet se chtějí hlavně mladší firmy

„Optimismus podnikatelů se projevuje i tím, že čtyřicet procent z nich uvažuje o dalším rozvoji svého byznysu. Rozšíření častěji plánují mladší firmy, například z oblasti IT nebo exportní firmy ze zpracovatelského průmyslu. Naopak určitou stagnaci lze očekávat u výlučně domácích firem z oblasti stavebnictví a nemovitostí,“ uvedl Michal Pánek, manažer segmentového řízení v Komerční bance, která je partnerem letošního ročníku Města pro byznys.

Pokud podnikatelé uvažují o opuštění firmy, snaží se její budoucnost dobře zajistit. Šestatřicet procent majitelů firem, které jsou většinou dobře zavedené, už má vyhlédnutého svého následovníka. Jen kolem deseti procent pak přemýšlí o odprodání podílu. Mezi těmito podnikateli se objevují majitelé menších firem s obratem přibližně 30 miliónu ročně.

Podnikatelům vadí byrokracie a daně

Velkou překážkou jsou pro podnikatele bariéry ze strany státu, nejčastěji si stěžují na vysokou daňovou a administrativní zátěž či legislativní změny, které ztěžují strategické plánování. Třetina podnikatelů si také stěžuje na pokles poptávky a problémy s druhotnou platební neschopností. Nejmenší problém podnikatelům naopak dělá zadluženost vůči bance nebo přetahování zaměstnanců konkurencí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám