Hlavní obsah

Česko i Slovensko hledaly technický talent

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři dny v malebném prostředí obce Řeka u Třince v údolí prožilo společně 56 školáků z Karviné a slovenských Vrútek. Na celodenní toulky Moravskoslezskými Beskydami ovšem čas neměli. Bavili se technikou.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Školáci z Karviné a slovenských Vrútek společně hledali technický talent.

Článek

Pobytem budoucích středoškoláků odstartovala Agentura pro regionální rozvoj (ARR) Moravskoslezského kraje nový projekt s názvem Česko Slovensko má technický talent, zaměřený na podporu technického a řemeslného vzdělávání na základních školách. Sedmáci, osmáci a deváťáci za vydatné pomoci lektorů pronikli do základů elektroniky, stavitelství i dalších řemesel.

Některé to chytlo

„Cílem je seznámit žáky druhého stupně základní školy s technickými obory a podnítit jejich zájem o ně,“ řekla Právu Darina Frajkovská z ARR Moravskoslezského kraje.

U některých se to podařilo, u jiných méně. „Bavilo by mě vyřezávat ze dřeva. To je fajn. Moc se mi líbí, když můžu něco vyrobit. Předtím jsem se s tím nikdy nesetkala, ale tady mě to chytlo,“ svěřila se sedmačka Nikola Horváthová ze ZŠ Cihelní v Karviné.

Pro jiné to byla zábava

Její nové kamarádky ze Slovenska braly práci se dřevem spíše jako zábavu. „Máme za úkol postavit vyšší věž než druhá skupina. Baví nás to, je to napínavé, ale je to i těžké. Zatím jsme na tom lépe. Trochu se ale bojíme, aby nám to nespadlo,“ svěřily se Erika, Nikola, Dagmar, Kristýna a Monika ze slovenských Vrútek.

Děti si kromě práce s dřevěnou stavebnicí vyzkoušely i výrobu sirén, blikačů, práci s vrtačkou, frézkou či soustruhem. Poté, co absolvovaly všechny tři stanoviště, se v dotazníku svěřovaly, co je nejvíce zaujalo.

Školáci většinou pokukují po studiu

„Slovenské děti nejvíce projevují zájem o práci pekaře, kuchaře, číšníka a řezbáře. Děti z Karviné k řemeslům moc netíhnou, raději by šly dále studovat,“ popsal jeden z lektorů, učitel technických oborů střední školy Havířov, Josef Grochovský.

Workshop zaměřený na technické obory velmi vítají také na Slovensku. I tam se potýkají s nedostatkem technicky vzdělaných lidí. „Také slovenské děti se hlásí především na všeobecné školy. Stejně jako Moravskoslezský kraj je i Žilinský hodně zaměřený na automobilový průmysl a všechny oblasti, se kterými se tady děti setkají, mohou následně uplatnit,“ řekl Peter Jakubčík z Rozvojové agentury Žilinského samosprávného kraje.

Setkáním spolupráce nekončí

Třídenním setkáním v Řece česko-slovenská spolupráce nekončí. Na jaře se české děti vydají pro změnu na Slovensko, mezitím se dalších 300 dětí z obou krajů podívá do průmyslových podniků, za technickými památkami a atraktivitami na obou stranách hranice.

„Poptávka trhu práce je jasná. Chybějí technické profese, kvalifikovaní a zdatní řemeslníci, takže výběr takové profese žákům zaručí dobrou práci, a tedy perspektivní budoucnost. Zájem musíme trvale podporovat na všech stupních škol,“ připomněla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Věra Palková (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám