Hlavní obsah

Nejvíce láká administrativa v krajských městech

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uchazeči o zaměstnání mají největší zájem o práci v administrativě, obchodu a výrobě. Mezi nejlákavější města patří Praha, Brno, Ostrava, Teplice a Ústí nad Labem.

Foto: Profimedia.cz

Firmy mají veliký problém sehnat kvalifikované zaměstnance.

Článek

Do značné míry to souvisí i s nabídkou volných pracovních míst, která se v těchto lokalitách víceméně shoduje s profesními představami kandidátů. Vyplývá to ze statistik pracovního portálu Cliqjobs.com.

Administrativa má prim

Nejvíce kandidátů má zájem o práci v administrativě, která předpokládá středoškolské vzdělání ekonomického směru.

„Problém je, že takto profilovaných uchazečů je na trhu práce mnoho. Navzdory relativně vysokému počtu inzerovaných volných pozic musí o jedno pracovní místo soutěžit až 20 kandidátů,“ upozorňuje Lubomír Husar z Cliqjobs.com a dodává, že vítězí zpravidla ten kandidát, který nabídne zaměstnavateli nějakou přidanou hodnotu. Vedle praxe je to například prokazatelná perfektní znalost programů z balíčků MS Office.

„Zaměstnavatelé také stále častěji požadují ovládání Excelu na pokročilé úrovni. Sčítání čísel ve sloupečcích nebo navrhování jednoduchých kontingenčních tabulek již nestačí,“ doplňuje Jan Dvořák, ředitel počítačové školy Gopas.

Obchod stále láká

Druhým nejpoptávanějším oborem uchazečů o práci je obchod, prodej a nákup. Z hlediska zájmu firem se tato oblast umístila na třetím místě, což do jisté míry souvisí s vyšší fluktuací zaměstnanců na těchto pozicích.

„Jde o obor, kde zaměstnavatelé nehledí na počet odpracovaných hodin, ale na konkrétní výsledky a objem uzavřených obchodních smluv s odběrateli, které se v době rozpočtových škrtů neuzavírají právě snadno. Oproti administrativě zde musí uchazeči prokázat mnohem širší specifické osobnostní předpoklady, zejména dlouhodobou odolnost proti stresu,“ říká personalista Husar.

Průměrný plat na této pozici v Praze je 25 900 korun, v Brně 17 400 korun, v Ostravě 15 100 korun. Celorepublikový průměr pak činí 17 400 korun.

Šance pro padesátníky

Na třetí příčce z hlediska zájmu uchazečů o práci se umístily výrobní obory. Z hlediska firem ale patří tito uchazeči mezi nejžádanější, zejména pak ve strojírenství a zpracovatelském průmyslu.

„Firmy mají veliký problém sehnat kvalifikované zaměstnance. V tomto smyslu vidím velikou šanci pro zbytečně podceňované padesátníky. Ve výrobě navíc není taková konkurence mladých, kteří nemají o studium těchto oborů zájem, a na trhu práce je tak o technické odborníky nouze,“ uzavírá Lubomír Husar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám