Hlavní obsah

V Evropě roste poptávka po zdravotnících

Právo, kil

Zvýšení poptávky po pracovní síle ve zdravotnictví potvrzuje nejnovější Evropský monitor volných pracovních míst.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z důvodů rostoucího zájmu o zdravotníky je stárnutí obyvatelstva.

Článek

Volná místa ve zdravotnictví v EU rostla mezi roky 2008 a 2012 téměř o 2 % ročně.

Obyvatelstvo stárne

Důvodem byl souběh faktorů, jako je stárnutí obyvatelstva, pokrok v technologiích a v péči, očekávání kvalitnějších služeb a větší důraz na preventivní péči. V roce 2012 bylo v tomto odvětví přijato do práce téměř milion lidí.

Po pracovnících osobní péče v oblasti zdravotnictví patří mezi povolání s nejvyšším nárůstem počtu zaměstnanců analytici a vývojáři softwarových aplikací, administrativní pracovníci a odborní asistenti, a učitelé na prvním stupni a v oblasti předškolní výchovy.

Odvětví zdravotní péče má potenciál

„Evropský monitor volných pracovních míst umožňuje uchazečům o zaměstnání zjistit, ve kterých odvětvích mají nejlepší vyhlídky na získání práce. Pomáhá rovněž orgánům veřejné správy investovat do odborné přípravy kvalifikovaných pracovních sil, aby se předešlo jejich nedostatku. Nejnovější zpráva potvrzuje, že zdravotní péče je jedním z odvětví s největším potenciálem k vytváření pracovních míst v Evropě,“ uvedl komisař pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování László Andor.

Stárnou i zdravotníci

Zpráva rovněž zdůrazňuje, že řada zemí se zřejmě musí zabývat problematikou stárnutí pracovní síly ve zdravotnictví. Například věk více než 40 % pracovníků v oblasti zdravotní péče v Bulharsku a pobaltských státech se pohybuje mezi 50 a 64 lety, což značně převyšuje průměr v EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám