Hlavní obsah

Šikovný řemeslník může být víc než bakalář

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba, kdy každý chtěl mít nějaký vysokoškolský titul, protože to byla nezbytná brána ke kvalitní a dobře placené práci, se pomalu stává minulostí. Dnes se na pohovorech ve firmách střídá jeden nezaměstnaný bakalář či magistr za druhým a snaží se získat práci. Naopak o kvalifikovaného řemeslníka je na trhu velký zájem a leckdy je pro firmu důležitější než člověk u počítače v kanceláři.

Foto: Profimedia.cz

Profese čalouník je v současnosti v kurzu a zájem je i o učně.

Článek

Firmy už umějí šikovné řemeslníky dostatečně ohodnotit a zdaleka to neplatí jen o velkých městech.

Kvalita mnohých středoškoláků je nízká, jazyková připravenost minimální

„Nejdůležitějšími zaměstnanci naší firmy jsou čalouník a švadlena. Ostatní profese, včetně té mé, lze nahradit a zaškolit. Ti dva jsou ale nepostradatelní,“ říká Jitka Hurábová, majitelka a ředitelka značky kancelářských židlí LD seating z Boskovic.

Firma má permanentně podaný inzerát na čalouníka, ale nikdo se nehlásí. Nebo se hlásí, ale čalouníka dělal někdy před dvaceti lety, takže je v praxi nepoužitelný. Také proto navázala spolupráci se Státním středním odborným učilištěm Bosonohy, aby podchytila již učně.

Vedení učiliště potvrdilo, že zájem o učňovské obory je malý, především ze strany rodičů. Řada učňovských oborů úplně vymizela, protože školy nebyly schopny naplnit ani jednu třídu. Vžil se názor, že dveřmi do budoucnosti je maturita. V praxi to ale tak jednoznačné není. Kvalita mnohých středoškoláků je nízká, jazyková připravenost minimální. Takže zatímco profese čalouník je v kurzu a finančně motivováni jsou už učni, maturanti se sami hlásí na pomocné dělnické práce.

Maturanti dělají pomocné práce

„Myslím, že je špatný pohled na to, co je vzdělání. Mnohá řemesla jsou velmi náročná na inteligenci. Propojují fyzickou i duševní práci. To nemůžeme nahradit počítačem ani automatem,“ doplňuje Jitka Hurábová.

Podobných příběhů uslyšíte dnes stovky: „Hledali jsme pomocnou sílu, bez požadavku na kvalifikaci. Přihlásilo se nám asi 200 zájemců, z toho polovina lidí s maturitou.“

Učiliště přitom potvrzují, že produkují kvalitní učně, kteří se v praxi uplatní. Kolem třiceti let jsou již ceněnými řemeslníky, nebo dokonce zakládají vlastní firmy. Finančně jsou na tom dobře a mají společenskou prestiž podnikatele.

Vyučenci najdou uplatnění

Tříletý učební obor Výrobce a dekoratér keramiky, který se od nového školního roku začal vyučovat na Střední uměleckoprůmyslové škole Bechyně, vznikl díky spolupráci se společností Laufen CZ.

„Podmínkou pro přijetí do oboru Výrobce a dekoratér keramiky je pouze úspěšné zakončení základního vzdělání, studenti neskládají přijímací ani talentové zkoušky,“ popisuje Jiří Novotný, ředitel SUPŠ Bechyně, podmínky přijetí do tříletého učebního oboru, který je završen získáním výučního listu.

Ve škole se studenti naučí teorii technologie výroby, opracování a dekorování keramiky, ale hlavně najdou uplatnění hned po úspěšném ukončení školy.

Firmy nespoléhají na stát

Některé firmy pochopily, že spoléhat se na stát, popřípadě resort školství nestačí, a proto si vychovávají kvalifikované síly samy. Například děčínská logistická firma Bohemia Cargo si založila akademii logistických profesí, kde si vychová vlastní řidiče kamiónů nebo skladníky. Akademie je otevřená i zájemcům z jiných firem a nabízí vzdělání a školení na různých úrovních. Zájemce tak může získat základní dovednosti, nebo si své znalosti rozšířit a doplnit o nové informace z oboru a legislativy.

Výrobce elektronického zabezpečení společnost Jablotron má také svou akademii, kde nabízí vzdělání a kurzy pro úplné začátečníky nebo pokročilé, kteří chtějí začít podnikat v oblasti montáže alarmů nebo si doplnit vzdělání v oboru.

„Akademie Jablotron je určena pro ty, kteří si chtějí prohloubit kvalifikaci či rozšířit portfolio svých služeb v oboru zabezpečení objektů, ale například i pro absolventy odborných škol v oboru elektro. Další vzdělání a proškolení je ideální příležitostí pro jejich uchycení na trhu práce. Může to být restart nebo úplný začátek podnikání v atraktivním oboru, který i v době krize prožívá nárůst zájmu,“ doplňuje Alan Fabik z Jablotronu.

Společenské klima je nekritické

Na vině nedostatku kvalifikovaných řemeslníků je i společenské klima, které nekriticky upřednostňuje středo a vysokoškolské vzdělání. Jak se ale ukázalo, úroveň absolventů je mnohdy sporná a samotné absolvování školy nemusí znamenat společenské uznání, dobré finanční ohodnocení a jistotu získání pracovního místa.

„Rodiče by proto neměli zrazovat své děti od rozhodnutí realizovat se v řemesle, které pro ně může být perspektivní a přinášet jim větší uspokojení než kancelářská práce,“ zdůrazňuje Jitka Hurábová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám