Hlavní obsah

Technické obory začínají být v kurzu

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhodobé kritice se žáci konečně začínají po základní škole hlásit na technické obory. Ty mají tu výhodu, že se jejich absolventi nemusejí obávat o zaměstnání. Například budoucí strojaři na jihu Čech mají často podepsané smlouvy už v prvním ročníku studia.

Foto: Profimedia.cz

Studenti učebních oborů se nemusejí obávat, že nenajdou práci.

Článek

Právu to potvrdil ředitel Vyšší odborné školy – Střední průmyslové školy automobilní a technické Jan Šindelář.

Studují pro konkrétní firmu

„Velká část studentů strojírenských oborů má po prvním roce studia na naší škole podepsanou sponzorskou smlouvu s firmou. Tu podepisují za žáka s firmou rodiče, žák pobírá po dobu studia firemní stipendium a zároveň má garantované zaměstnání. Takže v podstatě studuje pro firmu, která mu nebrání ani v dalším vzdělávání,“ řekl při zahájení školního roku Šindelář.

Zájem o učební obory roste

„Na učební obory nastoupilo letos 160 žáků, když se nám po velmi dlouhé době povedlo otevřít i samostatnou třídu obráběčů kovů. Projevuje se i snaha Jihočeského kraje, který zatraktivnil tyto obory stipendiem, ale také podnikatelské sféry, která se podílela na náboru,“ konstatoval ředitel.

Na studijní obory s maturitou se letos přihlásilo 132 žáků a 100 na dvouleté nástavbové studium. Vyšší odborná škola – Střední průmyslová škola automobilní a technická je také jednou z těch, které dostanou peníze na podporu technických škol z evropských fondů. Ty rozděluje Jihočeský kraj celkem pro patnáct škol.

Spolupráce se základními školami

„Zpracovali jsme projekt za 11,155 miliónu korun a jeho součástí je i spolupráce se základními školami, jejichž žáci se u nás zapojí do práce v dílnách. Peníze jsou samozřejmě určeny na technické vybavení, ale na také vzdělávání pedagogů, kroužky a tvorbu výukových videí a animací,“ doplnil Šindelář.

Krajská zastupitelka Vlasta Bohdalová (ČSSD) při zahájení školního roku poznamenala, že Vyšší odborná škola – Střední škola automobilní a technická patří mezi ty, kde se studenti nemusejí obávat, že nenajdou další práci, a ne náhodou je mezi patnácti školami, kterých se týká dotace technické podpory.

Vyplácejí motivační stipendia

„Vedení kraje se snaží technické školství dlouhodobě podporovat. Dokladem snahy je také to, že od roku 2010 začal kraj žákům vybraných technických oborů vyplácet motivační stipendia. A letos na jaře pak rozdal ředitelům základních škol profesní mapy označené nápisem: Studovat technické obory je moderní – dobré zaměstnání, jistá budoucnost. Je na nich vyznačeno celkem 14 středních škol a 38 firem, které na jihu Čech úzce spolupracují,“ doplnila Bohdalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám