Hlavní obsah

Nejlepší české inovace se díky soutěži dostávají do praxe

Nejlepší české nápady si díky úspěchu v soutěži Česká inovace postupně nalézají cestu do praxe. Je mezi nimi například mechatronická sprcha, ze které rovnou teče voda s požadovanou teplotou, nový typ brusky nebo jícnový stent. Třetí ročník soutěže Česká inovace má uzavírku přihlášek 15. listopadu.

Foto: archiv Havas

Chytrá sprcha šetřící vodu.

Článek

"Úspěch v soutěži nám otevřel dveře k několika zajímavým partnerům, kteří mají zájem do toho projektu investovat," uvedl jeden z loňských vítězů soutěže Petr Froněk. V soutěži uspěl s inovativními nástroji a technologiemi tmelení a broušení velkých a zakřivených ploch. Celosvětové představení novinky bude mít premiéru letos v listopadu na trhu loďařských technologií v Amsterdamu.

Vynálezci sprchy už jednají s partnery

Soutěž pomohla i týmu absolventů ČVUT, vynálezcům mechatronické sprchy, která uspěla rovněž v loňském ročníku. "Chceme se dostat co nejrychleji na trh. Od laboratorně ozkoušeného prototypu jsme se dopracovali do fáze před certifikací celého zařízení, kdy probíhají jednání s potenciálními partnery," vysvětluje Filip Kovář.

Loni zvítězil jícnový stent

V loňském ročníku, jehož se zúčastnilo 110 autorů projektů, vyhlásila porota nejlepší tuzemskou inovací jícnový stent od společnosti Ella-CS, tedy trubičku do krku, která umožňuje lidem s poraněním jícnu přijímat normální stravu. Tento produkt je světovým unikátem. Jícnová trubička vznikla na základě poptávky po speciální výztuži, jež se dá zavést do trávicího traktu nebo do dýchacích cest a která se musí vstřebat.

Možnost pro zviditelnění i nalezení partnerů

Projekty přihlášené do letošního ročníku vyhodnotí téměř stočlenná odborná porota v pěti kategoriích a vítězové budou vyhlášeni 14. března příštího roku. Do soutěže je možné přihlásit nápad i hotový projekt.

"Cílem soutěže je rozpoznat perspektivní inovace, ocenit jejich autory a podpořit další uplatnění v praxi. Česká inovace již pomohla desítkám projektů posunout se o krok vpřed zviditelněním, radami, finanční podporou anebo propojením s relevantními partnery," uvedl mluvčí soutěže Vladimír Michna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám