Hlavní obsah

Firmy mnohdy podceňují protipožární ochranu

Právo, kil

Přestože počet požárů, které zasáhly průmyslové výrobní linky napříč celým zpracovatelským sektorem, se snížil, výše škod skokově vzrostla, a to o jednu třetinu. Vyplývá to z pololetních statistik Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru ČR.

Foto: Profimedia.cz

Častou příčinou vzniku požáru je lidská chyba.

Článek

Za vyššími škodami jsou podle údajů inspekční společnosti Bureau Veritas nejčastěji nedostatky interního zabezpečení.

Čidla byla odpojena

„Například pětimiliónovou škodu a několikaměsíční odstávku kvůli totálnímu zničení fosfátovací linky, která sice byla jištěna požární signalizací, způsobil fakt, že automatická kouřová čidla v prostoru linky byla odstavena z činnosti. Signál o vznikajícím požáru proto nedorazil k odpovědné osobě a požár nemohl být zlikvidován v zárodku s minimálními dopady,“ upozornil Milan Pavelčík, vedoucí inspektor divize IVS ze společnosti Bureau Veritas.

Počet požárů klesá, škody ale rostou

Z pololetních statistik vyplývá, že zatímco loni bojovali hasiči u výrobních linek s 281 požáry, letos to bylo jen 263 požárů. Škody jimi způsobené však proti loňsku vzrostly o 35 procent, a to z 149,726 miliónu na 203,103 miliónu korun.

„Zvýšení způsobených škod souvisí i s technologickým rozvojem ve firmách. Například výše zmíněná fosfátovací linka byla v provozu necelý rok. Pokud by na stejném místě vznikl požár před instalací nové technologie, byla by škoda desetkrát menší. Častou příčinou vzniku požáru je přitom lidská chyba. U našich klientů proto zpracováváme adekvátní požární dokumentaci zabezpečení požární prevence a při kontrolách důsledně ověřujeme, zda všichni zaměstnanci tyto předpisy znají a dodržují je,“ doplnil Pavelčík.

Alarmující je rovněž počet zraněných při těchto pohromách. Jejich počet se téměř zdvojnásobil, a to z 22 zraněných v prvním pololetí 2012 na letošních 38.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám