Hlavní obsah

České firmy mají málo žen ve vedení

Jen ve 12 procentech českých firem mají ženy nadpoloviční zastoupení ve vedení. Ve 46 procentech je jejich podíl méně než desetinový. Vyplývá to z prázdninového průzkumu personální firmy Recruit CZ.

Foto: Profimedia.cz

O zastoupení žen ve vedení velkých společností se začala nedávno zajímat Evropská komise.

Článek

V 60 procentech oslovených společností pracuje méně než polovina žen. Největší podíl žen pracuje ve zdravotnictví, bankovnictví a odvětví financí, naopak nejméně jsou zastoupeny v energetice, dopravě, stavebnictví a automobilovém průmyslu.

Ženské dilema: kariéra, nebo rodina

"Práce ve vedení firmy je časově, fyzicky i psychicky náročná. Ženy v určitém momentu musí řešit otázku, zda dají přednost kariéře, rodině, nebo zda zvolí kombinaci obojího. Pak je ale důležitá nejen podpora rodiny, ale kvalitní infrastruktura péče o děti předškolního věku, primárního vzdělávání a lékařské péče v okolí bydliště nebo pracoviště," uvedla ředitelka Recruit CZ Markéta Švedová.

Podíl žen na řízení řešila i Evropská komise

O zastoupení žen ve vedení velkých společností se začala nedávno zajímat Evropská komise, podle níž by mělo být do roku 2020 ve vedení firem kotovaných na burze alespoň 40 procent žen. Zajistit to má směrnice předložená eurokomisařkou pro spravedlnost Viviane Redingovou, jejíž návrh Evropská komise přijala loni.

Pomoci mohou alternativní úvazky

Řešení vyšší flexibility na pracovním trhu mohou představovat alternativní pracovní úvazky. Na 35 procent firem připouští, že nyní eviduje zvýšený zájem především o zkrácený pracovní týden nebo poloviční flexibilní úvazek, a to hlavně v případě žen s malými dětmi a studentů.

"Samy firmy připouštějí, že flexibilní pracovní úvazky jsou jedním z možných řešení v této nejisté době, kdy nechtějí přijít o kvalifikované zaměstnance. Jejich umožnění prohloubí loajalitu zaměstnanců, jejich rychlejší návrat například z mateřské dovolené nebo úsporu peněz," uvedla Švedová.

Česko zaostává v jeslích a školkách

Podle doporučení Evropské komise by Česko mělo pokud možno začít s budováním většího počtu zařízení pro malé děti, jako jsou jesle či školky, aby umožnilo rychlejší návrat rodičů na trh práce. "Česko by mělo zvýšit i atraktivitu  flexibilnějších forem pracovních závazků, především pak částečných úvazků," uvedla komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám