Hlavní obsah

Poradna: Nedobrovolné prodloužení „dovolené“

Ačkoli dovolená obvykle bývá spojená s časem odpočinku a jejímu případnému prodloužení se nebráníme, mohou nastat situace, kdy jde o prodloužení vynucené, o které nestojíme a kvůli kterému přicházíme o cenné dny dovolené. Musí se ale skutečně v těchto případech vždy jednat o dovolenou?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Bohužel patřím k turistům, kterým se nepodařilo včas vycestovat z Egypta, když tu došlo k nepokojům. Kvůli zablokované dopravě jsem se tady pak musel zdržet déle, než jsem plánoval. Protože jsem tu ale byl na dovolené, tak mi zaměstnavatel řekl, že to vyřeší snadno – prodlouží mi dovolenou. Jenž já si zbývající dny šetřil na Vánoce. Opravdu se moje vynucené prodloužení pobytu musí považovat za dovolenou?

Dovolená

Jak už bylo v naší poradně zmíněno, účelem dovolené je poskytnout zaměstnanci čas na odpočinek, regeneraci jeho sil a mimopracovní aktivity, kterým se obvykle z důvodu pracovního vytížení nemůže věnovat. U zaměstnanců může mít samozřejmě odpočinek různou podobu – ať už jde například o pobyt v zahraničí, rekreaci na venkově nebo návštěvu lázní.

Zatímco tedy plánovaný letní pobyt u moře plní účel dovolené, tak nedobrovolné prodloužení tohoto pobytu vynucené vnějšími okolnostmi (přírodními živly, nepokoji v dané zemi, stávkou leteckého personálu, aj.) již určitě účel dovolené neplní.

Navíc takové nedobrovolné prodloužení „dovolené“, ke kterému zpravidla dojde neočekávaně a bez rozhodnutí zaměstnavatele, nebude možné v právním slova smyslu považovat za dovolenou, protože termín dovolené musí být určen zaměstnavatelem a písemně oznámen zaměstnanci tak, aby se o nástupu na dovolenou dozvěděl nejpozději 14 dní předem (pokud se nedohodl se zaměstnancem jinak).

Není ale vyloučeno, aby se zaměstnanec dohodl se zaměstnavatelem, že i po dobu nedobrovolného prodloužení půjde stále o dovolenou – a to zejména v případě, pokud má zaměstnanec vyšší zůstatek nevyčerpané dovolené.

Překážky v práci

Ve většině případů tedy nedobrovolné prodloužení odpočinku nemá již povahu dovolené, ale překážek v práci na straně zaměstnance bez nároku na náhradu mzdy, které vzniknou za předpokladu, že (a) důvodem pro nedobrovolné prodloužení bude vyšší moc (například povodně) a že (b) zaměstnanec o tom bude řádně a bez zbytečného odkladu informovat zaměstnavatele.

Pokud by ale zaměstnanec včas zaměstnavateli neohlásil prodloužení „dovolené“, zaměstnavatel by mohl posoudit jeho absenci jako neomluvenou a vyvodit z tohoto porušení pracovních povinností důsledky – ukončit pracovní poměr zaměstnance.

Shrnutí

Vzhledem k tomu, že se váš pobyt v Egyptu prodloužil zcela neplánovaně kvůli uzavření letiště z důvodu místních nepokojů, nelze prodloužení pobytu automaticky vykládat jako pokračování dovolené. Zaměstnavatel by vám totiž pokračování dovolené musel přímo sám nařídit, a to nejméně 14 dní předem (pokud jste se nedohodli jinak).

Za pokračování dovolené by tak prodloužený pobyt v Egyptě mohl být považován jen tehdy, pokud se na tomto čerpání dovolené se zaměstnavatelem dohodnete – v takovém případě odpadá povinnost určit dovolenou s předstihem.

Prodloužení vašeho pobytu v Egyptě se tak posoudí jako překážky v práci na vaší straně, při kterých však nemáte nárok na náhradu mzdy. O vzniku překážek v práci – nemožnosti vrátit se z Egypta a důvodech byste měl bez zbytečného odkladu informovat svého zaměstnavatele, abyste se nevystavil riziku, že by vaše absence byla posouzena jako neomluvená.

Odpovídal David Borovec z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Úpravy pracovní doby pro rodiče

Je velice časté, že zaměstnanci pečující o malé děti potřebují upravit pracovní dobu tak, aby se mohli svým dětem dostatečně věnovat. Zákoník práce těmto...

Poradna: Více peněz při minimální mzdě

Právní předpisy se u nás mění často raketovou rychlostí. Některé změny jsou pro běžného člověka nepodstatné a mnohdy si jich ani nevšimne. To se však netýká...

Výběr článků

Načítám