Hlavní obsah

Služební cesty nahrazují videokonference

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět manažerů i řadových zaměstnanců se v důsledku rozvoje techniky zásadně mění. Jednou z takových vymožeností jsou videokonference, které firmám šetří nemalé peníze a řadovým pracovníkům přinášejí značné úspory času.

Foto: archiv Audiopro

Videokonference hrají stále větší roli při firemních poradách, komunikaci mezi pobočkami nebo jednání s obchodními partnery.

Článek

Někdejší nutnost dalekých služebních cest v důsledku rozvoje nových komunikačních technologií mizí; lidé mohou sedět za jedním stolem, byť je fyzicky od sebe dělí stovky kilometrů. Jde přitom o trend, který bude v příštích letech sílit.

Firmy šetří na cestovních nákladech

Videokonference hrají stále větší roli při firemních poradách, komunikaci mezi pobočkami nebo jednání s obchodními partnery. Zaměstnancům firem odpadá nutnost cestovat za partnery do tuzemska i zahraničí, což s sebou přináší nemalé finanční úspory.

„Zaměstnanci firmy, kteří vykonali například 100 služebních cest, jich nyní potřebují zhruba třetinu. Videokonference budou tento trend posilovat i do budoucna. Investice do pořízení videokonferenčních systémů se tak středně velkým firmám vrátí v průměru za půl roku,“ říká Lumír Kulda, specialista na systémy SmartVideo společnosti Audiopro.

Efektivita a větší mobilita

Vývoj videokonferencí nereaguje jen na snahu firem snižovat náklady na cestování. Nové videosystémy počítají rovněž s rostoucím tlakem podniků na mobilitu účastníků komunikace.

„Například díky systému SmartVideo mohou manažeři vyřídit důležitou schůzku z hotelového pokoje, letiště nebo vlaku, aniž by museli za každým obchodním partnerem nebo kolegou individuálně cestovat. Díky novým systémům mají navíc k dispozici výrazně zjednodušené ovládání a stoprocentní kvalitu obrazu i zvuku. V podstatě jim k profesionální komunikaci stačí notebook, smartphone nebo tablet. Nové komunikační systémy tedy firmám zvyšují i operativnost a efektivnost, zaměstnancům zase znatelně šetří čas,“ připomíná Kulda.

Jednoduchá obsluha s možností archivace

Videokonferenční systémy jsou zároveň stále jednodušší na obsluhu. Zatímco dříve bylo nutné, aby videokonferenci technicky zabezpečoval zaměstnanec se znalostí IT technologií, v současné době to zvládne i řadový pracovník.

Odpadla nutnost zkoumat při komunikaci funkce ovladače, jako tomu bylo u předchozích videokonferencí, takže teď si obsluha vystačí s jediným tlačítkem. Vyřešen je rovněž bezpečný průchod komunikace ochranným firewallem partnerova počítače. Hovory lze navíc snadno archivovat a v případě potřeby si je znovu přehrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám