Hlavní obsah

Absolventi letos těžko shánějí práci

Právo, kil

Na úřadech práce se v červenci sešlo nejvíce lidí za posledních pět měsíců. Celková nezaměstnanost činí 7,5 procent, což přestavuje 551 tisíc lidí bez práce. Alarmující je zejména stav nezaměstnaných mezi absolventy škol.

Foto: Profimedia.cz

Bez práce a bez naděje.

Článek

Na Úřadu práce se jich přihlásilo v uplynulém měsíci přes 29 tisíc, což je oproti červnu o dva a půl tisíce více a nejvíce za osm roků.

Ubylo volných pracovních pozic

„Vlivem sezonních výkyvů není zvýšený počet uchazečů o práci z řad mladistvých ničím výjimečným. Alarmující je však úbytek pracovních pozic, které by mohli mladí absolventi využít,“ prohlásil ředitel vzdělávacího centra AZ Smart Martin Vaněk.

Nabídka volných pracovních míst od prosince loňského roku sice stoupala, oproti červnu ale poklesla o čtyři tisíce míst. Částečný podíl na tom mají právě absolventi, kteří jsou ochotni vyměnit poslední prázdniny za možnost pracovního uplatnění.

Poptávka je po technicích

V horším případě ale vysněné zaměstnání nenajdou, protože jim chybí tolik potřebná praxe. „Úspěšnost nalezení práce je závislá na oboru a praxi již během studia. Samozřejmě svůj podíl mají podíl individuální schopnosti, aktivita, dravost, a buďme upřímní, i trocha toho štěstí,“ dodává Martin Vaněk s tím, že dnes je velká poptávka po absolventech technických oborů, IT specialistech, strojních inženýrech či ekonomicky vzdělaných lidech, kteří mají praktické zkušenosti. Pro humanitně zaměřené absolventy je situace daleko méně příznivá.

Přihlásí se na úřad, ale práci nehledají

Čísla mohou být ale částečně zkreslená v důsledku toho, že někteří mladí lidé se sice na Úřad práce přihlásí, ale práci aktivně nehledají a vyčkávají s tím do konce prázdnin.

„Zatím si chci užít pěkných dnů. Myslím, že teď stejně o práci nezavadím,“ uvažuje čerstvý absolvent Jan Čouda z Prahy. Ekonomové však varují, že situace nebude lepší ani na podzim. Ekonomika prý nemá takovou dynamiku, aby vytvořila dostatečný počet pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám