Hlavní obsah

Vznikají soukromé základní školy s nadstandardní péčí

Novinky, kil

Hlásná Třebaň je nejen krásná, jak se praví ve známém Mládkově songu, ale může se pochlubit další raritou - konkurence tu pronikla i do základního vzdělávání. Od září zde totiž zahájí svůj první školní rok soukromá základní škola Hlásek.

Foto: Profimedia.cz

Výuka bude co nejvíce přizpůsobena potřebám dětí.

Článek

Osnovy jako ve státní škole, dohled školní inspekce a ministerstva školství, nadto však také individuální přístup a nadstandardní péče. To podle ředitelky Markéty Bosákové nabízí soukromá základní škola Hlásek v Hlásné Třebani ve Středočeském kraji.

Začínají s patnácti žáky

Škola se otevírá pro 15 dětí od prvňáčků po páťáky. Výuka bude probíhat ve dvou skupinách tak, aby byla co nejvíce přizpůsobena jejich potřebám. Obsah musí splňovat kritéria rámcového vzdělávacího programu, každou lekci zde však povede pedagog, který se na daný předmět specializuje. Škola tak vytváří alternativu ke státním školám, jejich mnohdy zastaralé výuce a přeplněným třídám.

Začlení i problémové děti

„Nabízíme kompromis, lidský přístup s ohledem na motivaci a individualitu žáků. Umíme tak například začlenit a motivovat i děti, které se těžko přizpůsobují řízené výuce, vzdorují nebo mají nechuť k učení,“ říká ředitelka školy Markéta Bosáková.

Rostoucí konkurence v oblasti vzdělávání podle ní přináší rodičům i dětem nadstandardní služby. Ve škole v Hlásné Třebani například nabízejí intenzivní výuku angličtiny, speciálního pedagoga nebo individuální přístup k žákům s důrazem na logické myšlení a samostatné objevování.

Začalo to v mateřinkách

„U základních škol se projevuje trend, který před několika lety zasáhl mateřské školy. Rodiče se aktivně zajímají o způsob a kvalitu výuky, chtějí mít možnost vybrat variantu, která bude nejlépe odpovídat potřebám jejich i jejich dětí,“ popisuje ředitelka školy Bosáková.

Všichni kantoři jsou místní

Specifickou atmosféru škole podle jejích slov dodává i fakt, že 100 % zaměstnanců a lektorů pochází právě z Hlásné Třebaně a okolí. Všichni procházejí pečlivým výběrem a tým je tak složen z odborníků a pedagogů, kteří pro děti společně připravují vzdělávací program.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám