Hlavní obsah

Zahraniční studenty táhne do Česka levné vzdělání

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku nalezlo útočiště už několik desítek studentů z jiných zemí. V souvislosti s tím se proto zvyšuje poptávka po studiu v cizích jazycích. Ačkoli pro školy zatím nejde o primární zdroj příjmů, je určitě zajímavý a očekává se, že do budoucna poptávka poroste.

Foto: Profimedia.cz

Pro zahraniční studenty z východních států je Česko zastávkou na cestě na Západ.

Článek

Podle vyjádření AZ Smart, českého centra pro pomaturitní a specializované vzdělávání, k nám lákají studenty ze zahraničí poměrně nízké ceny za studium spolu s kvalitou, která se vyrovná jejich domovským školám. Studenti k nám jezdí i za výukou cizích jazyků a připravují se zde na další vzdělání.

Výuka je nejčastěji v angličtině

Přestože z údajů publikovaných vysokými školami národnost zahraničních studentů nevyplývá, většina jich pochází z východních zemí. Školy se snaží studentům vyhovět alespoň jedním oborem v cizím jazyce; nejčastěji jde o angličtinu, v menší míře pak francouzštinu, němčinu nebo ruštinu. Cizojazyčné programy jsou ze zákona zpoplatněny a studium se může pohybovat v desítkách tisíc korun za akademický rok, některé z prestižních oborů však i ve výši stovek tisíc.

Zastávka na cestě na Západ

„Pro zahraniční studenty z východních států je Česko zastávkou na cestě na Západ, kde jsou ceny studia daleko vyšší. Logicky jim naše země vychází výhodně v poměru ceny a kvality. Mnozí studenti otevřeně přiznávají, že by si studium na západních univerzitách dovolit nemohli, a tak volí dočasný přesun k nám,“ říká Martin Vaněk, ředitel centra AZ Smart.

Školy očekávají rostoucí zájem

Přestože zisk z cizojazyčných oborů tvoří v současnosti jen pár procent příjmů veřejných škol, některé jsou na výuku v cizím jazyce specializované. Do budoucna se očekává nárůst počtu studentů, proto se většina škol zahraničním studentům věnuje s rostoucí péčí, zavádí nové programy a propagační akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám