Hlavní obsah

Zahraniční bohemisté už po šestačtyřicáté v Brně

Právo, Daniel Zeman

V pondělí 22. července byl slavnostně zahájen 46. ročník Letní školy bohemistických studií, která je určena pro všechny zahraniční zájemce o češtinu a českou kulturu. Letos je přihlášeno zhruba 150 zájemců z 37 zemí světa.

Foto: Daniel Zeman, Právo

Studenti z celého světa se sešli na zahájení Letní školy bohemistických studií v Brně.

Článek

„Letní školy jsou tradičním a významným nástrojem propagace české literatury, kultury a země samotné,“ uvedla pracovnice ministerstva školství Michaela Kleňhová.

Kvalita výuky a dlouholetá tradice

Společně s pražskou Letní školou, kterou pořádá Karlova univerzita, patří ta brněnská mezi nejvýznamnější v republice, k čemuž dopomáhá i kvalita výuky a dlouholetá tradice. Účastníky jsou stipendisté ministerstva školství, Masarykovy univerzity nebo zájemci, kteří si pobyt a výuku zaplatili sami.

Letní škola je intenzivním měsíčním kurzem, kdy jsou studenti rozděleni do dvanácti skupin podle stupně pokročilosti. Postupně jsou zasvěceni do historie české literatury, do tajů stylistiky a lexikologie. Nechybí ani cvičení z fonetiky, na němž je vyučována česká výslovnost, která dělá většině studentů největší problémy.

Čeština je těžký jazyk

„Česky se učím asi tři roky. Čeština je těžký jazyk, hlavně ř,“ řekla německá účastnice kurzu, které dělalo specifické české písmeno ještě problém. Dále čeká účastníky interpretace významných českých textů, přednášky o specifických českých jevech nebo exkurze do Prahy nebo do Vily Tugendhat.

Večery pak budou věnovány promítání vybraných českých filmů nebo cvičení aerobiku. Chybět nebudou ani odborné debaty s vyučujícími Masarykovy univerzity o Brně, české hudbě nebo zasvěcení do současné české politiky.

Čtvrtina Brňanů jsou studenti

„Brno je především studentské město, kde je během školního roku zhruba osmdesát tisíc studentů a vyučujících. To je asi čtvrtina všech obyvatel. Ti všichni jsou přes léto pryč. I přesto má Brno svůj letní šarm, který byste měli poznat,“ uvítal zahraniční návštěvníky proděkan filozofické fakulty Jan Pavlík. Zároveň se omluvil za hlučné a prašné prostředí, které způsobila rekonstrukce areálu fakulty.

Účastníci však berou zhoršené podmínky s úsměvem. „Těším se, že zde potkám nové lidi, bude to rozhodně zajímavá zkušenost, český jazyk a kultura mě moc baví. A Brno mi připadá jako hezké město,“ podotkla studentka z jižní Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám