Hlavní obsah

Mladí fyzici získali stříbro a bronz na Mezinárodní fyzikální olympiádě v Dánsku

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České družstvo talentovaných studentů fyziky přivezlo jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile z Mezinárodní fyzikální olympiády v Dánsku.

Foto: archiv AMI Communications

Český tým (zleva): Filip Studnička (pedagogický vedoucí), Lubomír Grund, Miroslav Hanzelka, Jakub Rösler, Jiří Guth Jarkovský, Jakub Vančura a Jan Kříž (vedoucí delegace).

Článek

Čtyřiačtyřicátý ročník soutěže pro středoškoláky z celého světa probíhal od 7. do 15. července ve městě Lyngby, jež leží severně od Kodaně a zúčastnili se ho soutěžící z 83 zemí. Přípravu českého týmu podpořila Skupina ČEZ, která již čtvrtým rokem přispívá na aktivity Jednoty českých matematiků a fyziků.

Češi zabodovali

Český tým tvořila pětice studentů, které se díky třem medailím podařilo obhájit přední místo v celkovém hodnocení. Nejlépe se dařilo Lubomíru Grundovi z Gymnázia Christiana Dopplera v Praze, který přivezl stříbro. Stejné ocenění získal i v minulém roce na olympiádě v Estonsku.

„Mám radost, po několikadenním řešení fyzikálních úloh jsem se cítil vyčerpaný, ale medaile přehlušila veškerou únavu. Nejtěžší pro mě bylo čtení grafů a odhadování průběhu fyzikálních veličin,“ popisuje své zážitky Lubomír Grund.

Z bronzu se radovali Miroslav Hanzelka z Gymnázia Česká Lípa a Jiří Guth Jarkovský (přímý potomek slavného propagátora olympijského zápolení) z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích.

Tradičně dobré výsledky

„Finalisté české fyzikální olympiády se na světových soutěžích tradičně umisťují velmi dobře, naše družstva již desetkrát přivezla zlatou medaili. Škoda že nyní kluci nezískali jedenáctou, ale i tak dosáhli skvělého výsledku. Navíc máme ještě jedno čestné uznání, získal ho Jakub Rösler z Gymnázia Jiřího Gutha Jarkovského v Praze,“ shrnuje vedoucí českého družstva Jan Kříž z Katedry fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity v Hradci Králové, jež pro finalisty zajistila přípravné soustředění.

Absolutním vítězem olympiády se stal, stejně jako minulý rok, Atilla Szabó z Maďarska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám