Hlavní obsah

Mladí se obávají přechodu do profesního života

Právo, Karel Kvapil

Mladí lidé věří, že na úspěšnou budoucnost je připraví studium cizích jazyků a dávají mu přednost před technickými obory i ekonomií. Příležitosti k podnikání vidí, ale jen málo z nich o něm uvažuje. To jsou hlavní závěry rozsáhlého průzkumu generace Y zadaného společností Telefónica.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním rysem mladé generace je využívání technologií.

Článek

Průzkum na vzorku více jak 12 tisíc lidí ve věku 18–30 let z 27 zemí světa zjišťoval, jak mladá generace vnímá svoji budoucnost, jak se na ni připravuje, jak hodnotí situaci ve světě a ve své zemi či jaký vztah má k technologiím. Celosvětová studie mladé generace realizovaná agenturou Penn Schoen Berland zahrnula také 500 mladých Čechů.

Za největší problém svého regionu považují mladí Češi ekonomiku, sociální nerovnost a politickou nestabilitu

„Chtěli jsme lépe poznat, jak se mladá generace dívá na současný svět, co z hlediska své budoucnosti pokládá za nejdůležitější a co ji motivuje. To byly hlavní důvody, které vedly naši společnost k realizaci této unikátní studie,“ vysvětlila Dana Dvořáková, ředitelka korporátní komunikace společnosti Telefónica, která si studii společně s Financial Times objednala.

Obavy z budoucnosti

Mladí Češi jsou ve srovnání se svými vrstevníky odjinud méně optimističtí a mají větší obavy z budoucnosti. Přesto však více než tři čtvrtiny z nich pociťují spokojenost se svým životem. Na druhou stranu polovina dotázaných si myslí, že země, v níž žijí, má už své lepší dny za sebou.

Za největší problém svého regionu považují mladí Češi ekonomiku, sociální nerovnost a politickou nestabilitu. Více než polovina z nich se obává, že nebude mít dost peněz na důchod.

O podnikání příliš neuvažují

Většina českých příslušníků generace Y věří, že na úspěšnou budoucnost je připraví studium cizích jazyků, dávají mu přednost před technickými obory i ekonomií. Téměř tři čtvrtiny mladých Čechů mají jasno, kde chtějí být za deset let, ale vyjadřují obavy z přechodu ze školy do profesního života. 80 % jej považuje za obtížný, kdežto ve světě tento názor sdílí 63 % mladých.

Na druhou stranu si tři čtvrtiny mladých Čechů myslí, že ve své zemi mají dostatek příležitostí podnikat nebo zrealizovat dobrý nápad. Následně jim však chybí podnikatelský duch, neboť jen třetina dotázaných by podnikání považovala za důležité. Ve světě se pak podnikání zamlouvá více jak polovině mladých.

Muži se cítí technologicky zdatnější

Naprostá většina mladých Čechů hodnotí jako dobré až excelentní své znalosti a používání moderních technologií. Ty hrají u mladých lidí důležitou roli při překonávání jazykových bariér, při hledání práce, ale podle většiny také zvětšují rozdíl mezi bohatými a chudými.

„Postoj k moderním technologiím navíc názorově rozděluje muže a ženy,“ komentovala závěry průzkumu Dana Dvořáková. 15 % českých mužů se považuje za technicky velmi vyspělé, u žen je to jen 5 %. Pro více jak třetinu českých mužů je navíc studium moderních technologií oborem, který mladé generaci zajistí úspěšnou budoucnost. Z žen jich takto smýšlí jen 7 %.

Život on-line

„Hlavním rysem této generace je využívání technologií, její život probíhá on-line. To je něco, co se velmi váže i k našemu podnikání. Chceme mladým pomoci překonávat jejich problémy a podpořit je v podnikání, dát jim směr. Uvědomujeme si, že nápady mladých lidí mohou společnostem našeho typu přinést nové impulsy,“ dodala Dana Dvořáková.

Posílit konkurenceschopnost mladých

Zajištění kvalitnější přípravy pro úspěšnou budoucnost mladých lidí si kladou za cíl také programy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

„Pečlivě sledujeme uplatňování mladých lidí na trhu práce, kde se negativně projevuje zvyšující se nezaměstnanost právě v kategorii do 25 let. Naopak firmy si stěžují na nedostatek technicky vzdělaných odborníků. Proto jsme připravili několik projektů v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a zároveň usilujeme o maximální využití evropských prostředků pro posílení konkurenceschopnosti mladých lidí,“ uvedl ředitel odboru pro mládež  Michal Urban.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám