Hlavní obsah

Vyučena za mřížemi: vězení nemusí být jen trest

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špalír pedagogů proti pěti ženám ve slavnostním oblečení. Potřásání rukou, slova pochvaly, předávání důležitých dokumentů. Všechno „jaksepatří“, jen dostat se k tomuto aktu bylo možné pouze s důkladným prověřením a přes několikery mříže.

Foto: Jana Pechová, Právo

Michaela hrdě ukazuje závěrečné vysvědčení. Absolventskou práci má na sobě.

Článek

Tak totiž vypadal slavnostní závěr absolutoria učebního oboru v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou, kde v uplynulých dnech  oficiálně vyřadili pro potřeby trhu práce pět krejčových.

Většina má jen základní vzdělání

„Na výučním listu není napsáno, že dotyčný získal kvalifikaci ve vězení,“ upozornila mluvčí nápravného zařízení Eva Hodná na jednoznačný vklad této aktivity pro budoucí život odsouzených. Vysoké procento z nich totiž má jen základní vzdělání, což je na trhu práce problém.

„Jde o denní studium, takže se týká nepracujících odsouzených. Podmínkami jsou dokončené základní vzdělání, splnění přijímacího testu a zdravotní způsobilost,“ popsala vedoucí zdejšího školského vzdělávacího střediska Jana Koukalová.

Zužitkování času za mřížemi

„Dlouhé tresty se těžko dostávají do práce,“ naznačila jedna z absolventek, 27letá Michaela, že zvyšování vzdělání je pro řadu trestaných výbornou možností, jak smysluplně zužitkovat dlouhý čas za mřížemi.

Sama má z desetiletého trestu za pokus o vraždu odpykáno 3,5 roku a už zde absolvovala i jeden kurz. Nyní, oblečená v bezchybně vlastnoručně ušité sukni a halence, se zjevným potěšením konstatuje, že to byla možnost zjistit, že člověk dokáže víc, než si myslí. Doma na ni čekají tři děti a Michaela přiznává: „Právě šití dětských oděvů mě baví nejvíc.“

Ve světelské věznici je aktuálně 458 vězeňkyň. Vedle zatím dvou učebních oborů se jim nabízí možnost zvýšit si kvalifikaci či dovednosti v řadě kurzů. Nabídky v současnosti využívá asi 20 procent odsouzených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám