Hlavní obsah

Evropská komise chce lepší péči o děti

Právo, kil

Evropská komise vyzvala členské státy, aby zvýšily své úsilí v péči o děti. Má-li EU do roku 2020 dosáhnout cíle 75% míry zaměstnanosti, musí členské státy v tomto směru vynaložit větší úsilí. Zpráva o pokroku uvádí, že tzv. barcelonské cíle, tj. zlepšení dostupnosti a finanční přístupnosti služeb hlídání dětí, splnilo pouze osm zemí.

Foto: Profimedia.cz

Finančně dostupné služby hlídání dětí jsou zásadní nejen pro rozvoj dítěte, ale i pro pracovní život rodičů.

Článek

V roce 2002 se hlavy států a předsedové vlád zemí EU v Barceloně shodli, že členské státy by měly odstranit překážky účasti žen na trhu práce a s přihlédnutím k poptávce po zařízeních péče o děti a struktuře nabídky těchto služeb na vnitrostátní úrovni usilovat o to, aby do roku 2010 byly schopny poskytovat péči pro nejméně 90 % dětí ve věku od tří let do věku povinné školní docházky a pro nejméně 33 % dětí mladších tří let.

Většina států cíle nesplnila

Údaje za rok 2010 ukazují, že většina zemí EU své cíle v oblasti péče o děti nenaplnila: pouze osm států splnilo cíle u obou věkových kategorií (0 až3 roky; 3 roky až povinná školní docházka): Belgie, Dánsko, Španělsko, Francie, Nizozemsko, Švédsko, Slovinsko a Spojené království. Pouze deset členských států splnilo vytyčené cíle v první kategorii (0–3 roky) a jedenáct členských států v druhé kategorii (3 roky–povinná školní docházka).

Právě zveřejněná data za rok 2011 navíc ukazují, že u poskytování péče pro starší děti došlo k poklesu, což znamená, že některé země, které tento cíl splnily v roce 2010, se nyní nacházejí pod hranicí 90 % (Španělsko, Nizozemsko a Irsko).

Péče o děti je investicí do budoucnosti

„Každý rodič velmi dobře ví, že dostupné a finančně přístupné služby hlídání dětí jsou zásadní nejen pro rozvoj dítěte, ale i pro pracovní život rodičů. I přesto se vytyčené cíle v oblasti péče o dítě podařilo zatím naplnit méně než třetině členských států. Chtějí-li členské státy dosáhnout 75% míry zaměstnanosti, musí zvýšit své úsilí. Opatření týkající se péče o děti by neměla být vnímána jako náklady, ale jako investice do budoucnosti," uvedla místopředsedkyně Komise a komisařka pro spravedlnost, základní práva a občanství Viviane Redingová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám