Hlavní obsah

Vývoj na pracovním trhu zachraňují tuzemské firmy

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za květnovým nárůstem počtu nových pracovních míst a mírným snížením míry nezaměstnanosti stojí podle portálu Jobs.cz především tradiční sezónní vlivy. Při bližším pohledu jsou však patrné též výrazné rozdíly v přístupu části zaměstnavatelů.

Foto: Profimedia.cz

České podniky v květnu obsazovaly více pracovních pozic, než ve stejném období vloni.

Článek

„Zatímco firmy se zahraniční účastí v ČR nadále snižují náklady a do značné míry tlumí přijímání nových zaměstnanců, ryze české podniky dokázaly udržet své náborové aktivity a v květnu již dokonce obsazovaly více pracovních pozic než ve stejném období vloni. Noví zaměstnanci pro ně nejsou pouze nákladovou položkou, ale spíše dlouhodobou investicí, přičemž jejich důvěra v pozitivnější vývoj v následujících měsících, zdá se, posílila. Oživení náborů v nadnárodních firmách nejspíš bude následovat s určitým zpožděním,“ uvádí Tomáš Dombrovský, analytik Jobs.cz.

Ve srovnání s loňskem je příležitostí méně

Zaměstnavatelé v květnu na Jobs.cz vystavili celkem 21 024 pracovních míst na plný či zkrácený úvazek, což je nejvíce od počátku letošního roku. Proti dubnu (20 605) šlo o 2% nárůst počtu pozic, ve srovnání s loňským květnem pracovní trh poklesl o 7,1 %. Více než 46 % ze všech nových pracovních míst v květnu obsazovaly firmy bez zahraniční účasti.

Počet pozic vhodných pro absolventy v uplynulém měsíci dosáhl hodnoty 3837, což je o 4,4 % více než v dubnu (3674), ale o 6,5 % méně než v květnu předchozího roku (4104). Zaměstnavatelé prostřednictvím Jobs.cz navíc v květnu obsazovali také 6526 brigádnických míst, což je o 12,9 % více než o měsíc dříve (5783).

Největší zájem je o obchodníky

Nejvíce nových pozic bylo v květnu vystaveno v oboru prodej a obchod (podíl 13,6 %). Na druhou příčku se po krátkém propadu vrátilo strojírenství (7,4 %), dále následovaly IS/IT: vývoj aplikací a systémů (6,8 %), výroba a průmysl (6,4 %) a administrativa (6,4 %).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám