Hlavní obsah

Poradna: Práce v době povodní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povodně, které nás zasáhly minulý týden, ohrozily mnoho lidí nejen na zdraví a majetku, ale způsobily také četné komplikace v každodenním pracovním životě lidí. Najednou nebylo možné se kvůli problémům s dopravou dostat včas do práce. V některých případech se ani pracovat vůbec nedalo, protože bylo pracoviště vytopené. Pamatuje ale na takové mimořádné situace i zákoník práce?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Jsem z Prahy a do práce dojíždím MHD. Kvůli částečnému přerušení provozu metra jsem v pondělí do práce dorazila se značným zpožděním, ačkoli jsem vyšla s předstihem. V úterý potom Vltava ohrozila budovu, ve které pracuji, a ta musela být vyklizena. Může mě zaměstnavatel nějak potrestat za pondělní pozdní příchod? A jak se bude řešit úterý - dovolenou?

Překážky v práci

Během pracovního poměru nastávají situace, které zapříčiní, že zaměstnanec nemůže pracovat. Podle toho, zda se objevily na straně zaměstnance, nebo na straně zaměstnavatele rozlišujeme překážky v práci na straně zaměstnance a překážky v práci na straně zaměstnavatele.

Komplikace v dopravě

Mimořádné situace, jako jsou například povodně, často působí velké komplikace v dopravě. Ať už způsobí nepředvídané přerušení dopravního provozu (uzavírkou silnic a nutností použít objízdné trasy), nebo nepředvídané zpoždění hromadného dopravního prostředku (metra, tramvaje, náhradní autobusové dopravy), půjde o překážku v práci na straně zaměstnance.

Zaměstnanci za dobu trvání překážek způsobených dopravou nepřísluší náhrada mzdy. Jeho absence je ale omluvená a zaměstnanec za ni proto nesmí být sankcionován. Musí však zaměstnavatele o vzniku překážky řádně informovat.

Zaplavené pracoviště

Přerušení práce z důvodu povodní (nebo jiné živelné katastrofy) je překážkou v práci na straně zaměstnavatele. Po dobu trvání této překážky v práci má zaměstnanec právo na náhradu mzdy ve výši 60 % průměrného výdělku.

Zaměstnavatel ale může zaměstnance za účelem odvrácení povodně nebo zmírnění jejích následků převést na jinou práci, než je sjednaná v jeho pracovní smlouvě – například nařídit zaměstnancům likvidovat nábytek poškozený vodou z povodní. K takovému převedení zaměstnavatel nepotřebuje souhlas zaměstnance. Převedení však může trvat jen po nezbytně dlouhou dobu – tedy po dobu nezbytnou k odvrácení nebo zmírnění následků živelné katastrofy.

Shrnutí

Přestože v pondělí bylo možné vzhledem k omezení provozu metra očekávat určité zpoždění, jeho délku nebylo možné s ohledem na výjimečnost situace odhadnout. Váš pozdní příchod proto zaměstnavatel musí omluvit a nesmí vás za něj sankcionovat (pokud jste zaměstnavatele včas informovala o tom, že do práce nemůžete dorazit na začátek pracovní doby a z jakých důvodů).

Za úterý, kdy jste nemohla pracovat, protože se kvůli riziku zatopení evakuovala budova, ve které pracujete, si nemusíte brát dovolenou, ale budete mít nárok na náhradu mzdy ve výši 60 % vašeho průměrného výdělku.

Odpovídaly Nataša Randlová a Michaela Prokopová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Pracovní smlouva podle cizího práva

V současné době působí na českém pracovním trhu řada zahraničních zaměstnavatelů. Českým pracovníkům nabízejí možnost zaměstnání a profesní realizace. To...

Výběr článků

Načítám