Hlavní obsah

Nápadem roku 2013 se stal beton propouštějící světlo

Novinky, kil

Vítězem soutěže Vodafone Nápad roku 2013, v jejímž rámci se letos již pošesté vybíraly nejlepší podnikatelské záměry v Česku, se stal Jiří Peters s betonem LiCrete, který umí propouštět světlo. Druhý se umístil Jiří Mikoláš s papírovými pohlednicemi Magic Cards, které rozšiřují klasickou papírovou podobu o 3D realitu a zvuk. Na třetím místě skončil David Miklas s 3D tiskárnou Be3D DeeOrange, která umožňuje tisk libovolných předmětů z termoplastů.

Foto: archiv napadroku.cz

Autoři vítězného projektu LiCrete, Ladislav Eberl a Jiří Peters ze společnosti Gravelli a Vladimíra Doleželová ze společnosti Vodafone.

Článek

Celkem se do letošního ročníku soutěže přihlásilo 122 projektů.

Těžké rozhodování

„Letošní rozhodování nebylo kvůli vysokému počtu přihlášených projektů vůbec jednoduché. Porotci museli prostudovat tisíce stránek textu, aby mohli určit finalisty pro osobní prezentace. Stejně tak kvalita přihlášených projektů, a tím i konkurence mezi nápady letos byla velmi vysoká,“ komentoval průběh letošního ročníku Martin Kešner, zakladatel soutěže Nápad roku.

Nové možnosti pro architekturu

Vítězný projekt, beton LiCrete od Jiřího Peterse, představuje nový stavební materiál vzniklý sloučením betonu a průhledného materiálu, který je dostatečně pevný a zároveň propouští světlo. Přináší tak nové možnosti v designu a architektuře a jeho hlavní využití je při stavbě dělicích příček, nosných zdí, schodišťových stupňů a dalších prvků.

Zvukové pohlednice

Na druhém místě se letos umístil projekt Magic Cards od Jiřího Mikoláše. Jde o papírové pohlednice, které prostřednictvím bezplatné aplikace přes mobilní telefon přímo na pohledu zobrazí 3D model památky doplněný o animaci, zvuk a popis.

Prostorová tiskárna termoplastů

Třetí místo obsadil projekt Be3D DeeOrange od Davida Miklase. Jde o 3D tiskárnu určenou pro domácnosti i menší a střední firmy, která umožňuje tisk 3D předmětů libovolných tvarů z termoplastů ABS a PLA. Tiskárnu doplňuje portál be3D.cz, na kterém bude zanedlouho spuštěna databáze 3D modelů od předních českých designerů a nástroje pro jednoduchou tvorbu vlastních 3D návrhů.

Ceny celkem za více než milión korun

Autoři vítězných projektů letošního ročníku si mezi sebou rozdělili finanční a věcné odměny v celkovém objemu více než milión korun. Bez ohledu na své umístění se navíc mohou všichni, kteří o to projevili v přihlášce zájem, ucházet o investici na rozjezd či další rozvoj svého projektu v objemu až pět miliónů korun a rovněž o mentoring a rady od zkušených podnikatelů a investorů.

Novinkou letošního ročníku je anketa, kde může veřejnost svým hlasováním sama vybrat nejzajímavější projekt od deseti finalistů. Hlasovat je možné až do 19. června 2013 na stránkách soutěže: http://www.napadroku.cz/soutez/anketa/.

O soutěži Nápad roku

Soutěž podnikatelských záměrů Nápad roku vyhlašuje Fakulta podnikohospodářská Vysoké školy ekonomické v Praze a organizuje společnost Podpora rozvoje podnikání, s. r. o. Posláním soutěže je šířit a rozvíjet podnikatelské myšlení a aktivity studentů i pro širokou veřejnost a usnadnit jim počáteční kroky v jejich samostatném podnikání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám