Hlavní obsah

Návštěvníky z exotických zemí zajímala česká energetika

Právo, Karel Otcovský

Jedenadvacet postgraduálních studentů z Jižní Ameriky, Asie, Afriky a Oceánie se v uplynulém týdnu seznámilo s historií, současností a budoucností v oblasti výroby elektrické energie, těžby uhlí a ochrany životního prostředí na severu Čech.

Foto: archiv Skupina ČEZ

Studenti při zhlédnutí 3D filmu

Článek

V rámci svého půlročního studia v sousedním Německu totiž na týden zavítali do České republiky, přičemž jejich první cesta před návštěvou Prahy vedla do Informačního centra klasické energetiky v Elektrárně Ledvice (ICE).

Doma se starají o životní prostředí

„Jde o účastníky půlročního kurzu při Technické univerzitě v Drážďanech, během něhož se seznamují s možným řešením nejrůznějších ekologických problémů. Všichni jsou totiž ve svých zemích zaměstnanci ministerstev a dalších vládních organizací, které se zabývají životním prostředím a ekologií. Součástí jejich studia je i týdenní pobyt v Česku, aby poznali, jak k životnímu prostředí přistupují evropské země, konkrétně Spolková republika Německo a Česká republika,“ přiblížil smysl exotické návštěvy v ICE Jan Těšitel z katedry krajinného managementu Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, která je garantem českého pobytu zahraničních studentů.

Seznamují se s postojem vlád i podniků

Podle něj jde hlavně o to, aby návštěvníci z Jordánska, Paraguaye, Iráku, Argentiny, Ghany, Hondurasu, Libanonu, Seychelských ostrovů, Sýrie, Kyrgyzstánu, Egypta, Číny, Guyany, Rwandy, Etiopie, Kambodže, Tanzanie, Hondurasu, Indie, Argentiny a Pákistánu poznali, jak se k problematice životního prostředí stavějí nejen vlády obou zemí, ale i výrobní podniky a další organizace – včetně největších průmyslových podniků.

„Proto jsme již počtvrté zavítali do ledvické elektrárny Skupiny ČEZ v Podkrušnohoří. Smyslem exkurze je, aby se seznámili s tím, jak se řeší ekologické problémy v pánevní oblasti,“ dodal Těšitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám