Hlavní obsah

Podnikatele zatěžují zbytečné formuláře

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každému z podnikatelů, a některému možná i několikrát za rok, přistane na stole formulář, který musí vyplnit. V loňském roce probíhalo šetření pomocí 197 formulářů, což představuje více než 30 tisíc kolonek.

Foto: Profimedia.cz

Stát by měl učinit zásadní řez ve statistických zjišťováních.

Článek

Nadměrnou administrativní zátěží podnikatelů se v souvislosti se startem osmého ročníku ankety Absurdita roku, jež je součástí podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku 2013 a GE Money Bank Živnostník roku 2013, zabývala agentura Datank.

Kniha o sedmi stech stranách

„Stát sice dotazováním podnikatelů získává solidní přehled o fungování ekonomiky, otázkou ale je, zda je takto rozsáhlý sběr dat opravdu potřebný. V loňském roce jsme zjistili, že kdybychom na sebe položili všechny statistické formuláře, vydaly by na sedmisetstránkovou knihu. Letos jsme se rozhodli v tomto tématu pokračovat a detailněji se podívat na konkrétní formuláře,“ uvedl Ondřej Pivoňka, analytik společnosti Datank, která zjišťovala stav statistického šetření podnikatelů.

Nejvíce úpí zemědělci

Nejvíce jsou statistickým dotazováním zatíženi zemědělci a dopravci, úřady se na ně mohou obrátit až s dalšími dvaceti různými statistickými šetřeními. Například soukromému zemědělci, který pěstuje plodiny a zároveň chová skot a prodává mléko či mléčné výrobky, může počet případných formulářů vzrůst až k padesáti. Že statistická šetření patří mezi nejvíce administrativně náročnou agendu, ukázal také nedávno provedený průzkum společnosti Superfaktura.cz mezi drobnými podnikateli.

Stát neumí získaná data využít

„Statistická šetření mají smysl pouze v tom případě, že úřady umí získané informace využít pro účelná opatření a nápravu. Někdy jsou získané informace jen zajímavé, ale chybí jim praktické využití. Zkrátka některé dotazy jsou zcela zbytečné, a pokud se stále hovoří o snižování administrativní zátěže, měl by se učinit zásadní řez ve statistických zjišťováních,“ zdůraznil Ondřej Pivoňka.

V anketě Absurdita roku je již poosmé možné nominovat nejnesmyslnější administrativní povinnosti. Díky ní byla již mnohá z těchto absurdních nařízení zrušena. Nominovat je možné na stránkách www.firmaroku.cz až do října. Od 23. 10. do 10. 11. probíhá hlasování veřejnosti. Vítězná absurdita bude vyhlášena 21. 11. 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám