Hlavní obsah

Žáci z Pardubického kraje navštíví odborná učiliště

Stovky žáků z Pardubického kraje čekají letos zájezdy po středních školách a učilištích, které se zaměřují na technické obory. Zároveň se podívají do firem s technickým zaměřením. Projekt TECHNOhrátky se tím pokusí zvýšit zájem o studium učňovských a technických škol.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci vrtali, sestavovali, šroubovali, brousili či pilovali.

Článek

"Když se nám podaří nějaké procento žáků přesvědčit, budeme rádi," řekla manažerka projektu Eva Hromádková.

Poprvé si zkusili řemeslo

Žáci z různých regionů kraje navštíví do konce roku deset škol. Prvních 150 žáků si ve čtvrtek prohlédlo zázemí Střední průmyslové školy stavební v Pardubicích. V dílnách jim studenti představili konkrétní řemeslo. Návštěvníci vrtali, sestavovali, šroubovali, brousili či pilovali. V závěru dne je čekal test nabytých vědomostí.

"Naše akce cílí i na rodiče, protože díky tomu se možná poprvé dozvědí, zda jsou jejich děti manuálně zručné," řekla Hromádková.

Stipendia podporují zájem

Pardubická škola, kde se konala první akce, je naplněná ze 70 procent. Největší zájem je o obory zedník a tesař, protože na ně škola přispívá stipendii. "Bohužel nám končí silné ročníky, takže ten pokles žáků určitě je," řekla ředitelka školy Renata Petružálková.

Snaha zlepšit situaci

TECHNOhrátky jsou podle krajské radní Jany Pernicové (ČSSD) dalším pokusem, jak situaci zlepšit. Kraj, který školy zřizuje, zavedl stipendijní obory s technickým zaměřením, což zčásti pomohlo. Zároveň zavedl povinné přijímací zkoušky na maturitní obory. Některé zájemce to mohlo odradit. V minulosti kraj platil i mediální a billboardové kampaně. "Víc nedovedeme, jsme v očekávání," řekla Pernicová.

Nedostatek techniků trvá

Trh práce v Pardubickém kraji se potýká s nedostatkem technicky vzdělaných lidí, nejen řemeslníků, ale také lidí s maturitou a vysokoškolským diplomem. "V průběhu pěti let odejde do důchodu velmi silná generace, která dělala v těchto oborech. Naše školství zaspalo, v posledních deseti až 15 letech nevyprodukovalo dostatek technických odborníků," řekl ředitel Úřadu práce v Pardubicích Petr Klimpl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám