Hlavní obsah

Nejvíce se loni kvalifikovalo strážných

Právo, kil

Za loňský rok uspělo u kvalifikační zkoušky projektu Národní soustava kvalifikací více než čtyřicet tisíc zájemců. Ze všech 417 dostupných profesních kvalifikací, které uchazečům kvalifikační soustava nabízí, volili zájemci v uplynulých letech nejčastěji zkoušku z profesní kvalifikace strážný, kterou vykonalo 39 105 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Největší zájem měli uchazeči o zkoušku z profesní kvalifikace strážný.

Článek

Zvýšený zájem měli uchazeči také o kvalifikační zkoušku na detektivního koncipienta (199 realizovaných zkoušek) a třetí nejvyhledávanější zkouška je spojena s kvalifikací příprava teplých pokrmů (216 zkoušek).

Zájem o zkoušky roste

„Velmi nás těší vzrůstající zájem o kvalifikační zkoušky. Zatímco v roce 2011 se ke zkouškám přihlásilo 25 086 uchazečů, v loňském roce jich bylo již o téměř 70 % více. Neustále pracujeme na rozšíření nabídky profesí, z nichž lze profesní zkoušku složit a získat celostátně platné osvědčení. Zaměřujeme se především na profese, které jsou na trhu práce žádané,“ říká Ivo Jupa, hlavní manažer projektu NSK2.

Budou chybět zdravotníci

Studie věnující se vývoji pracovního trhu předvídají, že v budoucnu budou chybět zejména pracovníci z oblasti zdravotnictví a ošetřovatelských služeb. Nedostatkoví mohou být i specialisté ve vzdělávání.

„Dlouhodobě vysoký je zájem o pracovníky z technické sféry, naopak absolventi frekventovaných ekonomických oborů mají stále problémy s uplatněním na trhu práce, a to především mimo velká města,“ říká Jiří Braňka, analytik Národního vzdělávacího fondu.

Vzdělávat se lze i mimo školu

Projekt Národní soustava kvalifikací nabízí zájemcům možnost získat kvalifikaci, aniž by se museli vracet do školních lavic nebo absolvovat specializovaný kurz. Pokud uchazeči úspěšně vykonají kvalifikační zkoušku, obdrží celostátně uznávaný certifikát.

„V dnešní době už neplatí, že škola je jedinou cestou, která člověka připraví na budoucí zaměstnání. Větší důraz je aktuálně kladen na prokazatelně praktické dovednosti, ať už je člověk získal praxí, nebo v rámci kvalifikačního kurzu,“ upozorňuje Ivo Jupa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám