Hlavní obsah

Při práci na zahradě se spálí zdravě více kalorií než v posilovně

Ve srovnání se cvičením v posilovně je zahradničení pohyb zdravější, spálí se při něm více energie a nevyžaduje nákladné oblečení.

Foto: Profimedia.cz

Při půlhodině pletí se spálí kolem šesti set třiceti kilojoulů.

Článek

Mladí lidé se dnes stále častěji pouštějí do zápasu s přírodou a snaží se pěstovat vlastní zeleninu, květiny či zkrášlit si okolí domu. A tahle fyzicky velmi náročná činnost na čerstvém vzduchu pomáhá spalovat v tuku uloženou energii.

Smysluplná činnost

Práce na zahradě je smysluplná a člověk se při ní snaží splnit nějaký úkol, takže se do pohybu nemusí tolik nutit a myslet na něj. Vykonává jej automatičtěji, což je důležité pro osoby, které mají problémy se stereotypní činností.

Prospěšné pro dýchací soustavu

Zahradničení je zároveň pohybově variabilnější než posilování. Stačí strávit jen pět hodin týdně mezi zelení na čerstvém vzduchu – což je pro dýchací soustavu stonásobně prospěšnější než cvičení v klimatizovaném vzduchu posilovny – a člověk spálí tři tisíce kilojoulů, tedy třetinu denního energetického příjmu dospělého člověka.

Po sekání trávy jen lehký oběd

Při půlhodině pletí se spálí kolem šesti set třiceti kilojoulů, při práci se sekačkou či motorovou pilou je to sedmnáct set kilojoulů, což může představovat lehký oběd.

Reklama

Výběr článků

Načítám