Hlavní obsah

Evropská komise chce posílit práva občanů EU

Novinky, kil

Evropská komise navrhla sérii 12 konkrétních opatření, která mají Evropanům pomoci lépe využívat práva, jež jim z evropského občanství vyplývají, ať již jde o práva při hledání zaměstnání v jiné zemi EU či účast na demokratickém životě v Unii.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu.

Článek

K nejdůležitějším opatřením patří návrh usnadnit lidem hledání práce v rámci EU či možnost studia v jiné členské zemi, snížit pro občany EU nadměrnou byrokracii související s pobytem v jiné zemi EU anebo s cestováním v rámci Unie. Zprávou o občanství Komise v letošním Evropském roce občanů reaguje na problémy, s nimiž se občané setkávají při stěhování do jiné země EU či během svých cest a nákupů v jiném členském státě.

Občanství EU hledá svou podobu

„Občanství EU představuje korunovační klenot evropské integrace. Pro politickou unii má podobný význam, jako má euro pro unii hospodářskou a měnovou. Od svého začlenění do Smluv v roce 1993 se občanství EU rozvíjí – ještě však stále nemá konečnou podobu: lidé i dnes narážejí na překážky, které jim brání využívat svých práv v každodenním životě,“ uvedla Viviane Redingová, místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro spravedlnost, základní práva a občanství.

Volný pohyb stále vázne

Přestože byla práva občanů EU stanovena již před 20 lety v Maastrichtské smlouvě, není jejich uplatňování v každodenním životě občanů vždy samozřejmostí. To potvrdila i rozsáhlá veřejná konzultace na téma občanství, v níž 12 000 občanů EU uvedlo konkrétní příklady administrativních překážek, s nimiž se stále setkávají např. při uplatňování práva volného pohybu. Na potřebu situaci zlepšit poukazují i výsledky průzkumů Eurobarometr o občanských a volebních právech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám