Hlavní obsah

Neděle se staly dnem s nejvyšší mírou stresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neděle bývaly v minulosti svátečním dnem, kdy se lidé oddávali poklidnému rozjímání a užívali si volna bez stresu. Jenže v moderní společnosti je tomu – zdá se – trochu jinak. Poslední víkendový den před začátkem pracovního týdne představuje pro mnohé dospělé období s nejvyšší mírou stresu.

Foto: Profimedia.cz

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že rodinné obědy a večeře jsou v neděli nejméně oblíbené.

Článek

V pátek a v sobotu se snaží většina pracujících upouštět páru, užívat si volna, jezdit na výlety, užívat si večírky – a hlavně nepracovat. Jenže pak přijde neděle a potřeba zkulturnit domácnost.

Do toho se většinou v neděli schází doma celá rodina a všichni členové si uvědomují, že se blíží konec volna a nastane pracovní a školní týden. Všichni společně a každý sám v sobě potlačují stres z tohoto vědomí, což často vede ke zhoršené náladě, usnadňující vznik konfliktů mezi členy rodiny.

V neděli doháníme resty

Britská televize Really chtěla zjistit, ve kterém dni v týdnu zatěžuje členy moderní rodiny nejvyšší míra stresu. A kupodivu z průzkumu vyšla právě neděle. Pro pětašedesát procent vyzpovídaných je to jeden z nejrušnějších dní v týdnu. Lidé se snaží zotavit z víkendového hýření, připravit do práce a dohnat resty.

Desetina lidí nemůže celou neděli vypustit z hlavy nepříjemné myšlenky na to, že už za pár hodin opět začne nový pracovní týden. Polovina dospělých také v neděli uklízí a dohání resty v domácnosti.

Z průzkumu rovněž vyplývá, že rodinné obědy a večeře jsou v neděli nejméně oblíbené. Zatímco dříve bývaly svátečním aktem, dnes dvě třetiny dospělých obtěžují a jsou zdrojem dalšího stresu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám