Hlavní obsah

Průmyslníkům chybí technické profese

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvoji průmyslu v Karlovarském kraji nejvíce brání nedostatek absolventů technických oborů středních škol a učilišť, kteří by byli skutečně připraveni naskočit do praxe.

Foto: Profimedia.cz

Problémem je naprostá odtrženost učňovských škol od praxe.

Článek

Vyplývá to z šetření Svazu průmyslu a dopravy (SPD) mezi podnikateli Karlovarského kraje (KK), jehož výsledky prezentoval svaz v rámci Dne byznysu v Karlových Varech.

Odtrženost škol od praxe

„Problémem je katastrofální úroveň absolventů učilišť a naprostá odtrženost učňovských škol od praxe. Neexistuje jediný program, který by firmy zahraničních vlastníků, ale i domácí firmy, motivoval k podpoře učňovského školství,“ uvedl prezident SPD Jaroslav Hanák, podle něhož jsou špatné rovněž jazykové znalosti absolventů.

Problémem je katastrofální úroveň absolventů učilišť
Jaroslav Hanák, prezident SPD

„Více než tři pětiny respondentů vyjádřily znepokojení nad stavem technického školství v kraji,“ dodal Hanák, podle kterého stejné množství oslovených podnikatelů a zaměstnavatelů v regionu označilo nedostatek technických profesí za velkou překážku bránící podnikání.

Pomoci mají podle Hanáka připravované změny zákonů, které by měly konečně technickému školství opravdu prospět. Například umožní zavedení stipendií nebo odpočty z daní podnikatelů, kteří podpoří výchovu svých řemeslníků. Změny by se ale podle něj měly týkat také celého systému financování školství.

Vázat dotace na uplatnitelnost absolventů

„Zbytečně se nyní rozdělují školám peníze na hlavu, protože hlavním kritériem by měla být uplatnitelnost absolventů na trhu práce. Navíc náklady na provoz technických škol, které potřebují dílny a jejich vybavení, jsou mnohem vyšší než u škol třeba ekonomických,“ uvedl Hanák.

Pokud školy mají potíže s uplatňováním svých absolventů, měly by podle něj bez milosti přicházet o finance a posléze zanikat.

Vedení kraje ve složení KSČM a ČSSD slibovalo změny ve struktuře středních škol již před volbami, přičemž třeba stipendia pro řemeslné obory nebo přijímací zkoušky na střední školy zavedlo již před časem.

„Už dávno říkám, že je tady zbytečné množství osmiletých gymnázií,“ uvedl hejtman KK Josef Novotný (ČSSD), ale o dalších možných změnách hovořit nechtěl. „Já vám teď neřeknu, že se budou nějaké školy zavírat,“ uvedl.

Chybí zkušení odborníci pro výuku

Z řemeslných a technických oborů přichází podle Novotného do praxe málo absolventů, přičemž v regionu fungují tři velké technické školy v Ostrově, Sokolově a v Chebu. „Jenže v mateřských a základních školách si žáci nepřičuchnou ke kladívku, ruční pile nebo pájce,“ postěžoval si Novotný a poukázal na to, že rodiče raději své děti přihlašují na maturitní obory.

Nízká úroveň absolventů souvisí podle něj i s problémy se zajištěním kvalifikovaných pedagogů. „Je problém sehnat kvalitního učitele odborného výcviku, když po třiceti letech praxe bere 18 tisíc korun čistého,“ dodal Novotný.

Zaměstnavatele a podnikatele v KK trápí rovněž odliv vysokoškolsky vzdělaných lidí mimo region. Jako problém pro rozvoj svého podnikání to uvedla zhruba polovina z dotázaných zaměstnavatelů v regionu. Tři pětiny dotázaných trápí dopravní napojení, zejména pak na Prahu a do SRN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám