Hlavní obsah

O veřejně prospěšné práce není v Pardubicích zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve většině měst Pardubického kraje veřejně prospěšné práce zakotvily. Nezaměstnaní lidé pracují díky příspěvkům od úřadů práce při údržbě zeleně, v knihovnách nebo pomáhají v kuchyni. Výjimkou jsou samotné Pardubice, kde podobná místa moc nevznikají, vyplývá z informací města.

Foto: Profimedia.cz

Nezaměstnaní buď uklízejí ulice, nebo vykonávají jiné pomocné práce.

Článek

V Pardubicích bylo v březnu více než 3800 nezaměstnaných lidí. Pouze město vytvořilo 13 pracovních míst, neziskové organizace se zatím nezapojily. Na jedno vytvořené pracovní místo přitom úřad práce dává organizacím až 11 000 korun.

"Těch 13 lidí je v podstatě zaměstnáváno městem, pět je jich ve Službách města Pardubic a osm na městských obvodech," uvedla primátorka Štěpánka Fraňková.

Ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku pracuje díky příspěvkům přes 30 lidí. Uklízejí a udržují veřejná místa, pomáhají v knihovně, domově s pečovatelskou službou nebo v kulturním středisku.

Získávají pracovní návyky

"U nás je na tyto práce pořadník a my zájemce musíme spíš odmítat. Většinou to jsou mladí lidé, kteří měli vizi, že zůstanou celý život na pracáku. Často je to jejich první práce, u nás získají pracovní návyky a odcházejí potom do firem nebo pár z nich zůstalo v technických službách," řekl starosta Miloslav Soušek.

Díky evropskému projektu a systému veřejně prospěšných prací má ve Svitavách práci asi dvacítka lidí. Uklízejí ulice nebo pomáhají v dalších městských organizacích. Vždy jde o pomocné práce, například v kuchyni nebo senior centru, uvedl starosta David Šimek.

Pracují mladí i padesátníci

V Ústí nad Orlicí chtějí zaměstnat deset až 15 lidí. Lidi bez práce zaměstnávalo město na veřejně prospěšné práce už v minulosti a chce s tím pokračovat. Zatímco v Mýtě se o veřejně prospěšné práce zajímají lidé mezi 25 až 30 lety a zpravidla nemají žádnou kvalifikaci, v Ústí je těmto lidem okolo 50 let a mají i středoškolské vzdělání.

"Jsou to dlouhodobě nezaměstnaní. Máme je vytipované z minulých let, kdy už veřejně prospěšné práce dělali," prohlásil starosta Petr Hájek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám