Hlavní obsah

Češi méně relaxují v práci na počítači

Právo, kil

Čeští zaměstnanci více pracují a méně zneužívají počítače k zábavě a soukromým aktivitám. Již čtvrtým rokem se zkrátila doba, kterou zaměstnanci tráví na firemních počítačích soukromými činnostmi.

Foto: Profimedia.cz

Možnosti chytrých telefonů jsou téměř srovnatelné s klasickými počítači.

Článek

„V roce 2012 se zkrátila doba zneužívání pracovního času o 4 procenta na 49 minut denně na jednoho zaměstnance, což je ve srovnání s předchozím rokem o 2 minuty méně,“ shrnuje Martin Hnízdil, AuditPro manažer z technologické společnosti TruconneXion.

Firmy si hlídají efektivitu

Uvedená společnost, jež vyvíjí a prodává původní softwarový nástroj pro monitorování zaměstnanců, zveřejňuje míru zneužívání pracovního času pravidelně již čtvrtý rok po sobě na základě analýzy AuditPro ve dvou stech společnostech působících v ČR.

Z analýzy vyplývá, že efektivita zaměstnanců je pro firmy a instituce na prvním místě: „S tím, jak se nástroje monitoringu zdokonalují a stávají se stále dostupnějšími i pro malé firmy s desítkami zaměstnanců či pro instituce mimo komerční sektor, míra zneužití neustále klesá. Očekáváme, že tomu tak bude i nadále. Už se ovšem nebude jednat o skokové změny,“ dodává Martin Hnízdil.

Přesun k sociálním sítím

Jestliže v roce 2009 trávili zaměstnanci ve firmách v průměru devadesát minut ze své denní pracovní doby hraním her či stahováním multimédií, o čtyři roky později už představují největší výzvu pro zaměstnavatele sociální sítě zejména Facebook, nástroje okamžitého dorozumívání včetně telefonování přes Skype a on-line nakupování.

„Od roku 2010 vzrostla doba, kterou zaměstnanec tráví na sociálních sítích, o tři minuty. Jsou to právě tři minuty, o které se za stejné období zkrátila doba využívání e-mailu pro soukromé účely,“ přibližuje statistiku Martin Hnízdil.

Nový trend – relaxování na mobilu

Dalším trendem je přesun volnočasových aktivit zaměstnanců směrem od firemních počítačů k mobilním zařízením typu chytrých telefonů s přístupem k internetu. Možnosti těchto zařízení jsou téměř srovnatelné s klasickými počítači, proto jsou stále častěji využívány k volnočasovým aktivitám.

Společnost TruconneXion očekává, že právě chytré telefony se během krátké doby stanou hlavní technologií, kterou zaměstnanci využijí k zábavě nebo i úniku citlivých informací.

„Na mobilním telefonu dnes můžete v podstatě neomezeně, ve srovnání s počítačem jen za cenu jistého omezení uživatelského pohodlí, přistupovat k sociálním sítím, sledovat soukromou poštu i hrát hry, uzavírá Martin Hnízdil ze společnosti TruconneXion.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám